Peter Sagan heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaak was met gemak de sterkste in de sprint die licht bergop ging.

Michael Albasini leek op de winst af te stevenen in de rit van Sarnen naar Heiden over 203 kilometer, maar Sagan snelde hem in de laatste bocht eenvoudig voorbij.

Bauke Mollema sprintte ook vooraan mee, maar kwam niet verder dan de vierde plaats. Sergio Henao reed naar plek drie.

Tony Martin behield zijn leiderstrui. De Duitser won zaterdag de proloog. Tom Dumoulin blijft tweede op zes seconden. Mollema steeg naar de vierde plek op zeventien seconden, terwijl Tom-Jelte Slagter vijfde staat op 23 seconden.

Steven Kruijswijk reed lang op kop samen met Martin Kohler, maar dat duo hield het niet vol tot de streep. In de absolute finale probeerde Laurens ten Dam het nog, net als Cadel Evans en Martin, maar ook zij redden het niet.

De Ronde van Zwitserland geldt als belangrijke voorbereiding op de Tour de France, die volgende maand wordt verreden.

Schleck

Fränk Schleck ging maandaag niet meer van start in de derde etappe. De Luxemburger kwam zondag tijdens een afdaling ten val. Hij stapte wel weer op de fiets, finishte ook, maar later bleek de routinier een hersenschudding te hebben opgelopen.

Op advies van de ploegarts van Trek besloot Schleck, die in de Tour de France van 2012 positief getest werd op doping en een jaar werd geschorst, de Zwitserse etappekoers te verlaten.