De San Antonio Spurs hebben zondag de NBA-titel veroverd door met 104-87 te winnen van de Miami Heat. De eindstand van de best-of-seven serie kwam daarmee op 4-1.

Het is de vijfde NBA-titel voor de Spurs in vijftien jaar. Miami Heat was in de race voor het derde opeenvolgende kampioenschap.

De Heat koesterden na het eerste kwart nog een 29-22 voorsprong in het AT&T Center in San Antonio, mede door een sterk optreden van LeBron James, die uiteindelijk 31 punten zou aantekenen. 

In het restant van het duel had Miami echter weinig in te brengen tegen de Spurs, die alleen in de slotfase een tandje terugschakelden.

Leonard

Kawhi Leonard was met 22 punten het meest productief namens San Antonio. De forward werd na afloop uitgeroepen tot de meest waardevolle speler in de serie.

Leonard speelt pas drie jaar voor de Spurs en maakte in die tijd een mooie opmars mee. ''In mijn eerste jaar werden we uitgeschakeld in de halve finales. Vorig jaar verloren we de eindstrijd en nu pakken we de titel. Dat bevestigt dat alle arbeid die we hebben geleverd niet voor niets is geweest. We zijn ieder jaar beter geworden.''

Manu Ginobili zorgde voor negentien punten en ook Patty Mills (zeventien punten) en Tony Parker (zestien punten) waren ook op dreef voor de nieuwe kampioen.

Met de overwinning nemen de Spurs revanche voor de finale van vorig jaar, die de Heat nipt met 4-3 in winst omzetten.

Duncan

San Antonio kroonde zich eerder in 1999, 2003, 2005 en 2007 tot NBA-kampioen. De 38-jarige Tim Duncan was bij alle winsten aanwezig, maar weet nog niet of hij stopt met basketbal. 

''Ik weet dat er een eind aan komt. Ik weet niet of ik een kans krijg dit nog eens te doen."

James noemde de Spurs de terechte kampioen. "Zij waren dit jaar gewoon beter dan wij."

De vedette van Miami was onder de indruk van het collectief van San Antonio. "Dat is ook hoe basketbal moet worden gespeeld. Het gaat niet om individuele prestaties."

De Spurs zegevierden in de play-offs in liefst twaalf wedstrijden met minimaal vijftien punten verschil.