Argentinië heeft in de nacht van zondag op maandag zijn eerste WK-duel gewonnen van Bosnië-Herzegovina. De Zuid-Amerikanen waren met 2-1 te sterk voor het debuterende land.

De Zuid-Amerikanen, in het inmense Maracanã-stadion gesteund door veel landgenoten, kregen een start om van te dromen.

Al in de derde minuut werkte Sead Kolasinac, uit een vrije trap van Lionel Messi, de bal in zijn eigen doel. Dat betekende al weer het derde eigen doelpunt dit WK.

De vroege treffer werkte alles behalve bevrijdend voor Argentinië, waar de niet geheel fitte Gonzalo Higuain (enkelproblemen) op de bank startte.

Mede daardoor koos bondscoach Alejandro Sabella voor een systeem met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Messi en Sergio Agüero kregen ondersteuning van de aanvallende middenvelders Angel Di Maria en Maxi Rodriguez.

Bosnië was niet van slag door de vroege achterstand en probeerde in de eerste helft af en toe mee te voetballen met de Argentijnen, die met een gemiddelde leeftijd van bijna 29 jaar de oudste WK-selectie hebben van alle deelnemers. Senad Lulic was kort voor rust met een kopbal dicht bij de 1-1. Verder maakten de Bosniërs in de eerste helft ook weinig indruk.

Messi

Messi speelde lange tijd ongelukkig. Veel passes kwamen niet aan. In de 65e minuut stond de aanvaller toch op. Met een bekeken schot zag de aanvaller de bal via de binnenkant van de paal in het doel verdwijnen.

Die treffer maakte veel los bij Messi. Voor de Argentijn betekende het pas zijn tweede WK-doelpunt. Eerder scoorde hij in 2006 tegen Servië en Montenegro.

Bij een achterstand van 2-0 viel bij Bosnië-Herzegovina Haris Medunjanin in. De voormalig speler van AZ behaalde met Jong Oranje in 2006 en 2007 de Europese titel, maar koos later alsnog voor zijn vaderland. Medunjanin had een aandeel in het doelpunt van Vedad Ibisevic, kort voor tijd: 2-1.

Verder kwam Bosnië niet, zodat Argentinië een flinke stap zette op weg naar de tweede ronde van het WK. Om voor het eerst sinds 1990 weer eens verder te komen dan de kwartfinale (waar Argentinië in 1998, 2006 en 2010 strandde), zal het voetballend snel beter moeten.

Maandag werken Nigeria en Iran het tweede duel in groep F af.