Nigel de Jong rekent erop dat het Nederlands elftal vol aan de bak moet tegen Australië, dat het eerste groepsduel op het WK verloor van Chili.

Oranje hoopt woensdag in Porto Alegre de formidabele zege op Spanje een goed vervolg te geven. Makkelijk hoeft dat niet te worden, zei De Jong op een persconferentie in aanloop naar die wedstrijd.

"Australië vecht voor zijn laatste kans en zal er vol op gaan. Wij moeten ons daar goed op voorbereiden, maar gaan gewoon voor de drie punten."

De Jong is er niet van overtuigd dat Australië Nederland, in tegenstelling tot Spanje, vanaf het begin het spel zal laten maken.

"Misschien probeert Australië dat ook wel, dat moet nog blijken. De euforie was groot na de zege op Spanje, maar we zullen tegen Australië ook weer honderd procent moeten zijn."

Cahill

Australië geldt als underdog in groep B, maar beschikt wel over enkele spelers met ervaring in de grootste competities. De Jong kent de aanvoerder Tim Cahill, die nu voor New York Red Bulls speelt, nog uit diens periode bij Premier League-club Everton. 

''Ik ken hem vrij goed, heb vaak tegen hem gespeeld. Cahill is een zeer goede voetballer, hij speelt met heel zijn hart voor zijn land."

"Vooral in de lucht is hij heel gevaarlijk. Zelden heb ik een speler met zo'n goede timing gezien. We zullen bij hun crosspasses moeten uitkijken voor zijn kopballen. Al is hij natuurlijk niet de enige speler die gevaar kan stichten.''

Balbezit

Terugblikkend op het geweldige optreden tegen Spanje, zei De Jong dat er nog genoeg voor verbetering vatbaar is. ''In de eerste helft waren we voetballend minder dan Spanje, speelden we iets te veel de lange bal. We moeten op het goede moment vooruit spelen en in balbezit investeren. De tweede helft was fantastisch, dat heeft iedereen kunnen zien.''

Blind gewoon inzetbaar voor Oranje ondanks lichte klachten | Blind: 'Sluit me volledig af voor verhalen over belangstelling'