Andrew Talansky heeft zondag verrassend het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Garmin-Sharp reed in de slotrit weg bij alle favorieten en ging Alberto Contador voorbij in het algemeen klassement.

Mikel Nieve won de laatste etappe van de Franse rittenkoers. Wilco Kelderman eindigde als zevende en behield zijn vierde plaats in het algemeen klassement.

De renner van Belkin won bovendien het jongerenklassement. Chris Froome kon het tempo van de favorieten bij lange na niet volgen en finishte op grote achterstand. 

Achter Talansky legde Contador beslag op de tweede plaats in het klassement, voor de Belg Jurgen Van den Broeck. Ook hij zat in de slotrit naar Courchevel in de ontsnapping die tot het einde standhield.

Froome

Froome, die als nummer twee van het klassement aan de rit begon, probeerde gedurende de etappe weg te rijden bij Contador, maar de Spanjaard liet de Brit niet wegspringen. Tegen het einde van de rit kon Froome het tempo van Contador niet meer volgen en liep de Spanjaard verder uit.

Talansky, die aanvankelijk deel uit maakte van een kopgroep van 21 man en daar in de finale uit weg reed, behield echter genoeg marge om de gele leiderstrui van de Spanjaard over te nemen. Contador gaf een minuut toe op de Amerikaan.

Contador had een dag eerder de leiding in het klassement veroverd door in de zevende etappe met succes een aanval in de laatste twee kilometer te plaatsen. Hij nam daarmee de gele trui over van Froome.

Kelderman: 'Ben heel blij met witte trui'