Ivoorkust is met een zege begonnen aan zijn derde WK-optreden. Het Afrikaanse land boog in de tweede helft tegen Japan een vroege achterstand om in een 2-1 zege.

Rake kopballen van voormalig Vitesse-aanvaller Wilfried Bony en Gervinho beslisten het poule C-treffen dat in de nacht van zaterdag op zondag werd gespeeld.

Beiden sloegen toe binnen een tijdsbestek van 99 seconden op aangeven van Serge Aurier. Vlak daarvoor, na ongeveer een uur, was Didier Drogba in het veld gekomen. De 36-jarige spits van Galatasaray begon op de bank omdat hij eerder in de week een lichte blessure opliep tijdens de training. 

Bij de winnende 2-1 ging doelverdediger Eiji Kawashima niet vrijuit. Na de Ivooriaanse doelpunten had Japan niets in te brengen; Ivoorkust hield eenvoudig stand.

Japan beleefde nog zo'n goede start in Recife. Na een kwartier schoot Keisuke Honda (in het verleden in dienst van VVV-Venlo) hard raak van afstand.

 Enkele minuten later had het team van de Italiaanse coach Alberto Zaccheroni die marge zelfs moeten verdubbelen, maar de opgerukte verdediger Atsuto Uchida strandde op doelman Boubacar Barry.

Offensief

Ivoorkust slaagde er nauwelijks in om kansen te creëren en moest het initiatief vaak aan de opponent laten. Na de hervatting leek er aanvankelijk weinig aan de hand voor Japan, totdat de invalbeurt van Drogba een Ivooriaans offensief inluidde.

Het is de eerste keer in drie pogingen dat Ivoorkust zijn eerste WK-wedstrijd in winst omzet.

De 'Olifanten' vervolgen het WK donderdag tegen Colombia, dat eerder op de dag met 3-0 won van Griekenland. Datzelfde Griekenland is donderdag de volgende opponent van Japan.

Bekijk het programma van het WK