Costa Rica heeft zaterdag bij het WK voor een grote verrassing gezorgd door Uruguay te verslaan. Aan de hand van uitblinker Joel Campbell werd het 3-1 voor de ploeg van aanvoerder Bryan Ruiz.

Op papier heeft Uruguay met spelers als topspits Edinson Cavani een veel betere selectie dan Costa Rica, maar de ploeg van bondscoach Oscar Tabarez speelde alles behalve overtuigend in het warme Fortaleza.

Het gemis van de geblesseerde Luis Suarez deed zich met name na rust voelen bij de halve finalist van vier jaar geleden. De oud-Ajacied is recent geopereerd aan zijn knie en was nog niet fit genoeg om te spelen.

Uruguay kwam halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong via een penalty van Cavani. De Duitse scheidsrechter Felix Brych had, tot ontevredenheid van de Costa Ricanen, naar de stip gewezen, omdat Diego Lugano werd vastgehouden door Junior Díaz in het zestienmetergebied.

Duik

Het leek er in de tweede helft op alsof Uruguay dacht dat de aanvallende onmacht van Costa Rica de hele wedstrijd zou duren, maar niets was minder waar.

Eerst maakte Campbell in de 54e minuut de gelijkmaker. De 21-jarige spits, die eigendom is van Arsenal en afgelopen seizoen was verhuurd aan Olympiakos Piraeus, vond de bal na een voorzet voor zijn voeten en haalde direct doeltreffend uit.

Vlak daarna kopte Oscar Duarte de bal uit een vrije trap van Cristian Bolaños met een mooie duik in de lange hoek: 2-1.

Rode kaart

Met de wedstrijden tegen Engeland en Italië nog voor de boeg in de groep D, kon Uruguay het zich eigenlijk niet veroorloven te verliezen van Costa Rica. Tabarez liet Suarez ook even warmlopen, maar nam toch geen risico met zijn sterspeler.

De schade voor Uruguay liep nog hoger op toen invaller Marcos Ureña vijf minuten voor tijd met een van zijn eerste balcontacten de marge naar twee tilde na een mooie pass van Campbell, die het hele duel een plaag was voor ervaren verdedigers als Diego Lugano, Diego Godin en Martin Caceres.

Maxi Pereira kreeg in blessuretijd nog de twijfelachtige eer de eerste speler op dit WK te zijn die rood kreeg, voor een blinde schop op de schenen van Campbell.

Bondscoach Costa Rica: 'Een geweldige prestatie van ons' I Bekijk het programma van het WK