Tom Dumoulin is zaterdag tweede geworden in de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland, een tijdrit over 9,4 kilometer.

De Nederlander van Giant-Shimano eindigde in de rit tegen de klok met start en finish in Bellinzona zes seconden achter de wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. De Duitser van Omega Pharma-QuickStep won met de tijd van 13.48.

Dumoulin was ondanks zijn knappe tweede plaats niet helemaal tevreden. "Tweede worden geeft me een gemengd gevoel. Ik win weer net niet, maar ik heb wel het voordeel dat ik nog jong ben. Ik ben heel tevreden met hoe het de laatste tijd gaat."

"Het was een mooie etappe. Bergop moest je echt aan de bak om geen tijd te verliezen. Daarna volgde een technische afdaling. Ik moest echt tot het uiterste gaan, maar daar had ik wel erg veel plezier in.''

De Australiër Rohan Dennis van Garmin-Sharp werd derde op dertien seconden. Zwitser Fabian Cancellara (Trek) eindigde als vierde op zestien seconden.

Mollema

De favorieten voor de eindzege moesten allemaal vroeg aan de start verschijnen. Bauke Mollema deed goede zaken in het klassement. Hij werd zevende op 22 seconden en pakte tijdwinst op concurrenten Bradley Wiggins en wereldkampioen Rui Costa.

Domenico Pozzovivo pakte wel tijdwinst op Mollema, hij was drie seconde sneller dan onze landgenoot. Tom-Jelte Slagter was de nummer acht op één seconde van de Belkin-kopman.

"Het ging best goed, ik zit er goed bij'', zei Mollema op de website van zijn formatie. Hij was het met Dumoulin eens dat het parcours bijzonder lastig was. "Het was een bijzondere tijdrit, een technische met een flink aantal haarspeldbochten. Ik heb zelfs een fietswissel gedaan. Ik hou daar echter wel van.''

De negendaagse koers, die als belangrijke voorbereiding op de Tour de France geldt, eindigt zondag in Saas-Fee.