Lieuwe Westra heeft zaterdag op zeer knappe wijze de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Alberto Contador nam de leiderstrui over van Chris Froome.

Westra reed op de slotklim lang achter de Russen Joeri Trofimov en Egor Silin aan, maar in de laatste tweehonderd meter haalde de Nederlander de ploegmaats van Katjoesja in en reed hij naar de zege. De 31-jarige Fries was vrijdag nog tweede geworden in de zesde rit.

Op ruim anderhalve minuut van de winnaar kwam Contador na een aanval in de laatste twee kilometer als vierde over de streep. De Spanjaard pakte twintig seconden op klassementsleider Froome, die zevende werd, en mag daardoor zondag in de slotetappe in de gele trui starten.

De renner van Tinkoff-Saxo verdedigt dan een voorsprong van acht seconden op de Tourwinnaar.

Wilco Kelderman zakte van de derde naar de vierde plaats in het klassement door een twaalfde plaats op een kleine minuut van Contador. De kopman van Belkin zag Andrew Talansky hem voorbij steken en de Nederlander heeft nu een achterstand van 59 seconden op het geel. De Amerikaan Talansky staat derde op 39 tellen.

Vijf cols

Het peloton kwam in de 160 kilometer lange etappe van Ville-la-Grand naar Finhaut-Emosson vijf cols tegen, waarvan de laatste twee van de buitencategorie waren.

Op achttien kilometer van de streep lag de top van de ruim twaalf kilometer lange Col de la Fordaz en de finish lag boven op de Montée de Finhaut-Emosson, een klim met een lengte van 10,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

Westra probeerde in de beginfase van de koers direct de teleurstelling van zijn tweede plaats van vrijdag weg te spoelen door aan te vallen en de Nederlander kreeg eerst vijf en later nog acht renners met zich mee.

Onder meer Lars Boom, Giovanni Visconti, Greg van Avermaet, voormalig Giro-winnaar Ryder Hesjedal, Tony Gallopin en de winnaar van de vierde etappe Trofimov zaten bij de veertien koplopers.

Virtueel

Zij kregen een maximale voorsprong van bijna acht minuten, waardoor Westra virtueel in het geel reed, maar op de top van de voorlaatste col had het peloton onder leiding van Team Sky daar al twee minuten vanaf gehaald.

Trofimov had inmiddels zijn medevluchters achter zich gelaten en ging solo op zoek naar zijn tweede ritzege van deze Dauphiné. In de afdaling voegde zijn Katjoesja-ploegmaat Silin zich bij hem.

Westra volgde aan het begin van de Montée de Finhaut-Emosson op ruim een halve minuut van de Russen, maar de Fries bleef zijn eigen tempo rijden en op twee kilometer van de streep had hij de twee koplopers in het vizier. In de laatste tweehonderd meter verraste de Astana-renner iedereen door uit de achtergrond hard over het voorste duo heen te gaan.

Trofimov eindigde op zeven seconden als tweede, terwijl Silin op zestien seconden genoegen moest nemen met plaats drie.

Contador

Op de slotklim was er in de groep met favorieten lang een status quo door het hoge tempo van Sky, maar in de laatste twee kilometer viel Contador toch aan.

Froome, die vrijdag nog onderuit was gegaan en met verband om zijn arm reed, bleef eerst in het wiel van ploegmaat Richie Porte, maar probeerde daarna het gat in zijn eentje dicht te rijden. De Brit strandde echter op twintig tellen van zijn rivaal.

Kelderman kon het hoge tempo van de wereldtoppers niet meer volgen en kwam op 2 minuten en 32 seconden van Westra binnen.

Zondag volgt nog een rit van 131,5 kilometer van Megève naar Courchevel met drie klimmen van de eerste categorie en wederom een finish bergop.

Westra: 'Had eigenlijk een rustdag gepland' I Contador: 'Het belangrijkste moet nog komen'