Fabian Cancellara doet na een jaar afwezigheid dit jaar weer mee aan de Tour de France. De 33-jarige Zwitser bevestigt zijn deelname zaterdag op de website van zijn team Trek.

Vorig jaar ontbrak Cancellara, die vijf keer de proloog won in de Tour. De Ronde van Frankrijk kent dit jaar geen proloog, maar de tijdrijder heeft zijn zinnen gezet op een etappezege.

''Ik wil zien hoe veel groter de Tour nu is dan twee jaar terug. Jammer dat er geen proloog is, maar ik wil graag iets proberen in de vijfde etappe, die over de kasseien van Roubaix gaat'', aldus Cancellara op de site van Trek.

Hij won dit voorjaar nog de Ronde van Vlaanderen. Cancellara won Parijs-Roubaix in 2006, 2010 en 2013.

''Dit seizoen alleen nog focussen op het WK zou te makkelijk geweest zijn. Als je koerst zonder een echt doel, gaat het vuur er wat uit. Ik wil het vuur echt wel brandend houden.''

Zware val

De tijdritspecialist start zaterdag in de Ronde van Zwitserland, maar hij mist topvorm. Cancellara ging een week geleden met 55 kilometer per uur onderuit tijdens een training achter de motor.

''Het deed pijn, dat kan ik je vertellen. Ik was behoorlijk geschaafd en zat vol blauwe plekken, maar had gelukkig niets gebroken.''