ZURICH - De Zwitser Michel Zen-Ruffinen, algemeen directeur van de wereldvoetbalbond FIFA, leverde in een Zwitserse krant scherpe kritiek op zijn baas Sepp Blatter. Volgens Zen-Ruffinen, tot voor kort secretaris-generaal van de FIFA, heeft zijn landgenoot een intern onderzoek naar de financiële situatie bij de wereldvoetbalbond mede stopgezet om te voorkomen dat hij delicate details naar buiten zou brengen.

"Ik heb de afgelopen maanden onregelmatigheden geconstateerd in het financiële beleid", stelde Zen-Ruffinen, die al een jaar of zestien nauw met voorzitter Blatter bij de FIFA samenwerkt. "Volgens de statuten vallen alle grote financiële beslissingen onder mijn bevoegdheid. Ik weet echter dat sommige besluiten zonder mijn medeweten zijn genomen. Het is duidelijk dat hierbij regels zijn overtreden. Of door de voorzitter of door de financiële directeur van de FIFA."

Stopzetten

Blatter liet vorige week het onderzoek stopzetten naar de effecten van het bankroet van de trouwe FIFA-marketingpartner ISL-ISSM. Volgens de preses bestond het gevaar van schending van beroepsgeheim. Blatter blies het onderzoek, dat toch al tegen zijn wil in gang werd gezet, voorlopig af. Dat gebeurde vlak voordat de financiële directeur van de FIFA, Urs Linzi, voor verhoor aan de beurt was.

Zen-Ruffinen

Volgens Zen-Ruffinen heeft hij sinds de aanstelling van Blatter als FIFA-voorzitter in 1998 problemen met zijn landgenoot over bevoegdheden en verantwoordelijkheden. "Ik ben in de afgelopen vier jaar altijd zeer secuur geweest in de uitvoering van mijn specifieke taken. Wat er ook gebeurt, ik ben niet van plan voor een mogelijk schandaal, waarmee ik niets te maken heb, op te draaien."

Schimmig

Blatter ligt al maanden onder vuur voor zijn schimmige manier van zaken doen. Tevens zijn er beschuldigingen dat zijn aanhangers in de verkiezingen van 1998 voor het FIFA-voorzitterschap stemmen hebben gekocht. Vlak voor het begin van de wereldtitelstrijd in Azië in mei wil hij herkozen worden. Zijn enige tegenkandidaat is Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond.