De Nederlandse hockeymannen hebben zich vrijdag dankzij een 1-0 zege op Engeland na zestien jaar weer geplaatst voor de finale van het WK.

Mink van der Weerden zorgde voor de treffer van Oranje in Den Haag, waardoor de ploeg van bondscoach Paul van Ass op koers ligt om in de voetsporen te treden van het team dat in 1998 in Utrecht de wereldtitel pakte.

Om voor de vierde keer de titel te veroveren moet Oranje zondag afrekenen met Australië. De finale begint zondag om 15.15 uur. 

De Nederlandse vrouwen plaatsten zich donderdag al voor de eindstrijd door titelverdediger Argentinië met 4-0 te verslaan. Zaterdag stuit de ploeg van Max Caldas in de finale op Australië.

Lat

Het zag er vrijdag in de eerste minuut niet naar uit dat ook de Nederlandse mannen de eindstrijd zouden halen. Na minder dan twintig seconden dook Ashley Jackson vrij op voor het Nederlandse doel, maar keeper Jaap Stockmann voorkwam een vroege tegentreffer.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Oranje grip op de wedstrijd terwijl de Engelsen zich beperkten tot verdedigen en hoopten op een counter. Die counter bleef echter uit. Het was Nederland dat de kansen kreeg en na tien minuten was daar ook de eerste strafcorner. Specialist Van der Weerden schoot de bal langs de Engelse keeper George Pinner, maar op de lijn wist de lijnstopper de bal alsnog te keren.

Twaalf minuten voor rust kreeg Valentin Verga een enorme kans om Oranje wel op voorsprong te zetten. Na een fout achterin bij Engeland wist hij Pinner echter niet te kloppen.

Nadat enkele minuten later Seve van Ass de lat had geraakt, leken beide ploegen doelpuntloos de rust te halen, maar uit de tweede strafcorner van Oranje, vier minuten voor rust, was het alsnog raak. Sander de Wijn gaf aan, Robbert Kemperman stopte, waarna Van der Weerden hard en hoog binnenschoot: 1-0.

Paal

Kort na rust kreeg Oranje de derde strafcorner van de wedstrijd en opnieuw was het bijna raak. Pinner redde op de inzet van Van der Weerden, waarna Billy Bakker de rebound voor het intikken had, maar ook de speler van Amsterdam vond de Engelse doelman op zijn weg.

In vergelijking met de eerste helft drong Engeland wel iets meer aan. Toch was de volgende grote kans voor Oranje. Rogier Hofman schoot de bal na een goede combinatie op de paal, waardoor de marge één bleef en Engeland mocht blijven hopen.

Halverwege de tweede helft kreeg Engeland ook de eerste strafcorner na een fout van Hofman. Goed werk van de Nederlandse uitlopers voorkwam dat de nummer vier van het vorige WK gevaarlijk kon worden. Aan de andere kant zorgde Kemperman wel voor gevaar uit een corner. Hij schoot net naast.

In het laatste kwartier drongen de Engelsen zowaar aan, maar het was Nederland dat vanuit de omschakeling gevaarlijk bleef. Na een prachtige actie van Verga kwam de bal bij Van Ass, maar ook hij kon niet voor de bevrijdende 2-0 zorgen.

De slotfase leverde zowaar nog een hachelijk moment op voor het Nederlandse doel. Uit een strafcorner ging de bal net naast, waarna de Engelsen keeper Pinner wisselden om met een extra veldspeler meer druk te kunnen zetten op het doel van Oranje. Dat leidde echter niet tot kansen, waardoor de goal van Van der Weerden genoeg was om de finale te halen.

Australië

Ook Australië bereikte de eindstrijd. De titelverdediger versloeg Argentinië met 5-1.

Voor Australië is het de vierde finaleplaats op rij bij het WK. In 2002 en 2006 eindigde de ploeg van bondscoach Ric Charlesworth als tweede waarna in 2010 in India de tweede wereldtitel werd veroverd.

Door goals van Kieran Govers, Jeremy Hayward en Jacob Whetton stond het bij rust al 3-0 tegen de Engelsen. In de tweede helft bouwden Chris Ciriello en Hayward de score uit naar 5-0, waarna Gonzalo Peillat in de slotfase een Argentijnse eretreffer maakte. 

Van Ass: 'Finale voelt anders dan op de Spelen' | Bekijk de uitslagen en het programma