Engeland en Italië werken zaterdag de topper in groep D van het WK waarschijnlijk af op een dramatische grasmat in Manaus.

Spelersvakbond FIFpro heeft zorgen geuit over de kwaliteit van het speelveld in de Arena Amazonia, midden in de jungle van Brazilië.

"De spelers verdienen een kwalitatief goed speelveld. Dat is niet het geval in Manaus", luidt de verklaring.

Op veel plekken ligt nauwelijk gras en op foto's is te zien dat de terreinmedewerkers het veld met verf groen spuiten.

Schip

Groundsman Carlos Botella wijt de matige staat van zijn grasmat aan het voortraject richting het WK. "Het onderhoud is heel ingewikkeld geweest", zegt hij tegen de BBC.

"Er waren geen wegen, dus alle machines en materialen moesten per schip worden gebracht. We hadden geen mest en geen zaadjes. Gelukkig is de mest nu binnen en hopen we het beste uit het gras te halen."

Een woordvoerder van de FIFA geeft aan dat er juist 'te veel mest is gebruikt', maar rekent erop dat de wedstrijd gewoon door kan gaan op een goede grasmat.

Het stadion in Manaus is vorig jaar gebouwd en biedt plaats aan 40.000 mensen. De Engelsen en de Italianen hebben ook nog eens te kampen met de hitte in de stad. Overdag is het rond de 35 graden.

Verbrand

Toch lijken de Engelse spelers zich niet al te druk te maken. Wayne Rooney stelt dat beide teams er last van hebben. Doelman Joe Hart heeft zich al weken ingesteld op de omstandigheden in het noorden van Brazilië.

"Ze hebben hier dag en nacht gewerkt om het zo goed mogelijk te krijgen. We moeten het waarderen dat we in de jungle spelen, dus we nemen het zoals het komt."

Teammanager Demetrio Albertini van de Italianen ziet ook geen reden tot zorg. "We wisten dat het gras verbrand zou zijn door de hitte, maar de kleur maakt ons eigenlijk niks uit."

De topper tussen Engeland en Italië begint zaterdag om 0.00 uur Nederlandse tijd en wordt geleid door Björn Kuipers. Uruguay en Costa Rica zijn de andere twee landen in poule D.

Italië zonder De Sciglio in duel met Engeland I Bekijk het programma van het WK