Brazilië heeft donderdagavond de openingswedstrijd van het WK met 3-1 gewonnen. Neymar was met twee treffers de grote man bij het gastland.

Het duel in São Paulo begon zeer ongelukkig voor de Brazilianen door een eigen doelpunt van Marcelo in de elfde minuut.

De linksback verlengde een voorzet van Ivica Olic die werd aangeraakt door Nikica Jelavic. Neymar was ruim een kwartier later verantwoordelijk voor de 1-1 met een lage schuiver.

Twintig minuten voor tijd was de sterspeler van Brazilië opnieuw trefzeker via een strafschop. De penalty werd erg gemakkelijk gegeven door scheidsrechter Yuichi Nishimura. De Japanner legde de bal op de stip terwijl Fred zeer gretig naar de grond ging in een duel met Dejan Lovren.

De Kroatische doelman Stipe Pletikosa leek de inzet van Neymar zelfs te stoppen, maar via zijn handschoen verdween de bal alsnog in de hoek.

Toen Neymar zijn publiekswissel al had gekregen, maakte Oscar er nog 3-1 van ondanks diverse kansen voor de Kroaten.

Moeizaam

Brazilië speelde een zeer moeizame wedstrijd in de Corinthians Arena. In de eerste 25 minuten kreeg Kroatië naast de openingstreffer zelfs de beste kans via Olic. De aanvaller kopte de bal in kansrijke positie naast.

Pas in het laatste kwartier van de eerste helft werd Brazilië iets sterker. Neymar was eigenlijk de enige aanvaller die zich kon onderscheiden, omdat Hulk en spits Fred geen moment in het stuk voor kwamen. Oscar excelleerde pas in de slotfase.

Ook na de 2-1 van Neymar waren er nog kansen voor Kroatië, dat woedend was op de arbiter vanwege de strafschop en andere incidenten. Ivan Perisic stuitte met een hard schot op doelman Julio Cesar en even later besliste Oscar het duel met een punter in de hoek.

Door de zege gaat Brazilië vanzelfsprekend aan de leiding in groep A. Mexico en Kameroen werken vrijdag het andere duel af in deze poule.

Bondscoach Kroaten woedend op arbiter: 'Een schande' I Bekijk het programma op het WK