Spanje zal tegen het Nederlands elftal de ploeg zijn die de overhand heeft. Daarvan is Xavi overtuigd, zo zei de middenvelder een dag voor het WK-treffen met Oranje.

"Onze speelstijl is duidelijk'', sprak Xavi op een persconferentie. ''Wij willen balbezit hebben, dominant zijn. Ik verwacht ook dat wij de ploeg zullen zijn die het meeste het initiatief heeft.''

De speler van FC Barcelona had uiteraard meegekregen dat het Nederlands elftal een andere speelstijl zal hanteren dan in het verleden. Voor Spanje is zoiets volgens hem ondenkbaar. "Wij staan als spelers achter deze filosofie, zo willen we altijd blijven spelen. Het heeft ons tot nu toe natuurlijk ook geen windeieren gelegd.''

Voor Xavi is het een weerzien met Louis van Gaal, die hij als trainer van FC Barcelona meemaakte. Hij kijkt ernaar uit. "Ik heb bijzondere herinneringen aan Van Gaal. Hij was mijn eerste trainer toen ik bij het eerste elftal kwam en geloofde altijd voor honderd procent in mij."

"Voor mij was hij fantastisch, ik hield ervan met hem te werken. Bij Oranje heeft hij nu zijn systeem aangepast aan zijn spelers door met vijf verdedigers te spelen. Volgens mij ligt ze dat wel."

Transfer Fabregas

Eerder op de dag hoorde Xavi dat zijn clubgenoot Cecs Fabregas zijn transfer van FC Barcelona naar Chelsea heeft afgerond. 

Hij had hem gefeliciteerd. ''Het is goed nieuws voor Cesc. Ik merkte dat hij er erg blij mee was. Het is een fantastische kans voor hem en brengt hem rust.''

Wilt u op uw iPhone een pushbericht ontvangen bij nieuws over het Nederlands elftal? Druk dan hieronder (in de NU.nl-app) op 'NUoranje' en kies 'Mijn nieuws + pushbericht'.