Sepp Blatter heeft woensdagavond in zijn persconferentie na afloop van het FIFA-congres hard uitgehaald naar onder anderen Michael van Praag.

De voorzitter van de KNVB verzocht de 78-jarige Zwitser dinsdag om zich komend jaar niet opnieuw verkiesbaar te stellen als FIFA-preses.

Dat deed Van Praag in aanwezigheid van Blatter. Ook Greg Dyke, die aan het hoofd staat van de Engelse voetbalbond FA, meldde dat de Zwitser volgend jaar moet aftreden. 

"In mijn leven heb ik nog niet zoiets meegemaakt dat van zo weinig respect getuigt", aldus Blatter woensdagavond tijdens een persconferentie in São Paulo. "Niet op het veld en niet in mijn huis."

De bestuurder kondigde eerder op de dag aan dat hij zich verkiesbaar zal stellen voor een nieuwe termijn. "Mijn missie is nog niet voltooid, dat zeg ik jullie."

Imago

Van Praag stelde dinsdag dat het imago van de FIFA is achteruitgegaan en dat Blatter daar uiteindelijk voor verantwoordelijk is. "Weinigen nemen de FIFA nog serieus. Dit kan echt niet meer."

Blatter, al sinds 1998 actief als FIFA-voorzitter, wordt onder meer bekritiseerd vanwege de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Het volgende FIFA-congres is in mei 2015 in Zürich, wanneer er ook wordt gestemd over wie tot 2019 als voorzitter van de wereldvoetbalbond fungeert.

Voorstel

Blatter kwam tijdens het congres ook nog met een vergaand voorstel om de sport te moderniseren.

Hij wil dat coaches tijdens een wedstrijd twee keer een beslissing van de scheidsrechter mogen aanvechten en daarbij kunnen ze onmiddellijk televisiebeelden raadplegen.

"Ik ben dit idee aan het ontwikkelen. Nu we bezig zijn met de doellijntechnologie, is er wellicht meer dat we kunnen doen voor het spel."