Langebaanschaatsers zullen de komende twee jaar tijdens World Cups per land nog niet in verschillende pakken mogen rijden die extra ruimte biedt aan sponsoren om eigen identiteit in het pak te leggen.

Het voorstel van Nederland kreeg op de derde dag van het ISU-congres in Dublin niet de vereiste tweederde meerderheid van het aantal stemmen.

De KNSB had als agendapunt ingebracht dat landen voortaan bij World Cups zouden kunnen kiezen om in dezelfde nationale pakken uit te komen, zoals nu het geval is, of te gaan rijden in verschillende pakken.

Uiteraard moest duidelijk blijven voor welk land de schaatsers uitkwamen, maar de tweede optie zou extra ruimte en zichtbaarheid bieden aan de sponsoren van merkenteams.

De teams en de KNSB voerden rond de Spelen van Sotsji een felle discussie over de ruimte die sponsors krijgen bij internationale wedstrijden. Pas na maanden van onvrede bij beide partijen werd een akkoord bereikt.

"We hebben ervoor gevochten om dit voorstel er doorheen te krijgen en kregen ook de nodige bijval van diverse landen", laat Paul Sanders, algemeen directeur van de KNSB vanuit Dublin weten.

Pilot

Het voorstel van de KNSB werd met 51 tegen 28 stemmen verworpen. Negentien landen onthielden zich van stemming of stemden neutraal.

"Ontzettend jammer dat dit voorstel het niet heeft gehaald", benadrukt Sanders. "Het rijden in pakken met een eigen kleur en design/sponsoruitingen was een grote wens van de teams, maar je merkt dat een vernieuwing als dit voor sommige landen nog een brug te ver is."

"Diverse 'echte' schaatslanden kregen we gelukkig mee. Ik durf dan ook gerust te stellen dat het zaadje is geplant. Het onderwerp komt later dit congres nog een keer ter sprake en we zijn hoopvol dat er ruimte gaat komen voor een internationale pilot aankomend seizoen."