De deal die AZ met de gemeente Zaanstad heeft gesloten over een nieuw trainingscomplex is onrechtmatig. Dat vindt de gemeente Alkmaar, getuige een korte persverklaring die de stad dinsdagavond vrijgaf.

Daaruit blijkt dat Alkmaar vindt dat de beide andere partijen zich nooit aan elkaar hadden mogen verbinden in de wetenschap dat de kwestie rond de verhuizing van AZ's trainingscomplex wordt voorgelegd aan de rechter.

AZ en Zaanstad lichtten dinsdagavond de overeenkomst toe die zij afgelopen vrijdag ondertekenden. Dat was op dezelfde dag dat de gemeente Alkmaar AZ dagvaardde en een voorvonnis afdwong waarin de rechter Zaanstad en AZ in afwachting van de zaak verbood de aangekondigde overeenkomst te bekrachtigen.

Toen die uitspraak bekend werd, waren de handtekeningen echter al gezet. Drie dagen eerder had Alkmaar aangekondigd AZ voor de rechter te slepen. De zaak dient 22 juli.

Afspraak

Volgens de gemeente Alkmaar handelt AZ in strijd met afspraken die beide partijen in 2011 maakten. Gemeente en club spraken toen af dat het nieuwe trainingscomplex van AZ zou worden ontwikkeld aan de Alkmaarse westrand.

Namens de gemeente Alkmaar ondertekende VVD-wethouder Peter de Baat het document daarover. Namens AZ deden directeur voetbalzaken Ernest Stewart en algemeen directeur Toon Gerbrands dat.

Gerbrands zei vorige week dat AZ nooit een bindende afspraak met de gemeente Alkmaar heeft ondertekend, maar slechts een intentie-overeenkomst. De gang naar de rechter was volgens hem het ultieme bewijs dat 'de gemeente de weg volledig kwijt is'.

Bezwaarprocedures

AZ zette een punt achter de planontwikkeling in Alkmaar uit angst dat bezwaarprocedures de realisering van het complex zouden blokkeren of vertragen. In de gemeente Zaanstad spelen die problemen niet.

De betaald voetbalorganisatie wil met het oog op de toekomst komende zomer absoluut van start met de bouw van het complex. De gemeente Alkmaar claimt dat dit ook in de kaasstad kan.