De Miami Heat hebben in de nacht van zondag op maandag de stand in de finale van de NBA-play-offs weer gelijk getrokken. De regerend kampioen won de tweede wedstrijd met 98-96 van de San Antonio Spurs.

Vedette LeBron James nam in San Antonio met 35 punten en 10 rebounds revanche voor de eerste wedstrijd. De forward kon donderdag in het beslissende kwart amper spelen vanwege een krampaanval, die werd veroorzaakt door de warmte na het uitvallen van de airconditioning.

Zondag werd het het AT&T Center weer gewoon verkoeld en dus kon de meest waardevolle speler van de laatste twee NBA-finales zijn normale dominante spel laten zien.

James kreeg ook net genoeg hulp van de andere twee leden van de 'grote drie' van de Heat. Dwyane Wade maakte veertien punten, terwijl Chris Bosh achttien punten aantekende. De ploeg uit Florida raakte als ploeg meer dan de helft van hun schoten.

"Natuurlijk maakte het een groot verschil dat LeBron nu wel kon spelen aan het eind", zei Wade. James zelf wilde niet meer teveel woorden vuil maken aan het eerste duel. "Dat is gebeurd. Ik focuste me nu volledig op hoe ik de stand in de serie gelijk kon trekken."

Passes

De forward nam het duel in het derde kwart over door twaalf punten te maken in twee minuten. Vervolgens was James ook heel belangrijk in de slotfase. Een minuut voor tijd gaf hij een pass op Bosh die met een driepunter de Heat op voorsprong zette. In de laatste seconden stopte hij bovendien de aanval van de Spurs door de bal af te pakken van Tony Parker.

De Franse point guard van de Spurs was wel de topscorer van zijn ploeg met 21 punten. Tim Duncan had achttien punten en tien rebounds. "Zij deden het heel goed aan het eind. LeBron gaf een paar heel mooi passes en zijn teamgenoten maakten de schoten", stelde de ervaren power forward van de ploeg uit San Antonio.

Tot nu toe volgt de finale hetzelfde scenario als vorig jaar, toen de Spurs ook op voorsprong kwamen en de Heat vervolgens terugkwamen in het tweede duel. Miami heeft sowieso dertien keer op rij gewonnen in de NBA-play-offs na een nederlaag.

Het circus verplaatst zich nu naar Miami, waar de volgende twee wedstrijden worden gespeeld, de eerste op dinsdag. De eerste ploeg met vier zeges pakt de titel.