Rafael Nadal maakt zondag in de finale van Roland Garros jacht op zijn vijfde titel op rij en negende in totaal. Dan moet de Spanjaard wel Novak Djokovic verslaan. 

De Serviër won het Frans Open nog nooit, de enige grandslamtitel die nog ontbreekt op zijn erelijst. Inzet is bovendien de eerste plaats op de wereldranglijst.

Geheimen voor elkaar hebben de beste tennissers van dit moment niet. Ze troffen elkaar tot dusver al 42 keer. Djokovic won de laatste vier onderlinge duels, waaronder die in Rome, op gravel.

Maar op het gemalen baksteen staat Nadal nog ruim in de plus. Bovendien voelt hij zich thuis in Parijs, waar hij 65 van de 66 keer als winnaar van de baan stapte. De enige verliespartij dateert uit 2009.

''Nadal is zonder twijfel de favoriet'', zei Djokovic dan ook. ''Maar oké, het gaat lekker de laatste weken. Rome heeft me vertrouwen gegeven.''

Nadal verloor recent een paar keer op zijn favoriete ondergrond. ''Dat klopt, maar wanneer ik speel zoals tegen Murray zal dat niet gebeuren.''

Nadal en Djokovic zullen rond 15.00 uur het gravel in Parijs betreden.