De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de halve finales van het WK in Den Haag bereikt. Oranje won uiterst moeizaam met 2-0 van Australië.

De doelpunten vielen na rust en kwamen op naam van Kim Lammers en Naomi van As.

Nederland (twaalf punten) sluit maandag de groepsfase af tegen Zuid-Korea, dat op zeven punten staat. Australië (negen punten) speelt tegen Nieuw-Zeeland (zes punten).

De ploeg van bondscoach Max Caldas beleefde een onrustige beginfase tegen Australie. Al in de eerste minuut moest keepster Joyce Sombroek haar eerste redding verrichten.

Aanvoerster Maartje Paumen moest kort daarna al voor twee minuten naar de kant, nadat ze te lang treuzelde bij een Australische strafcorner. Door snel uitlopen van Eva de Goede kon Oranje de eerste korte hoekslag van het duel afdoende ontregelen.

Ruimte

Australië kreeg opvallend veel ruimte om aanvallende acties te maken en in de Nederlandse cirkel door te dringen. Dankzij Sombroek leverde ook de tweede strafcorner van Australië, met Anna Flanagan als topschutter, geen schade op.

Gestuwd door de individuele klasse van met name Lidewij Welten kreeg het nerveus ogende Oranje nadien ook de eerste kansen. Kim Lammers en Kelly Jonker kwamen van dichtbij niet tot scoren.

Australië bleef ondanks de opleving bij Nederland tot aan de rust de betere ploeg. In de 32e minuut moest Sombroek opnieuw ingrijpen na een gevaarlijke doelpoging van Emily Hurtz.

Druk

Na de pauze liet Nederland zich onder aanvoering van Ellen Hoog aanvallend veel meer gelden. Jonker (twee keer net niet) en Paumen (twee strafcorners net naast) waren dicht bij de openingtreffer. Maar uiteindelijk bezweek Australië onder de aanhoudende druk van Oranje.

Uit een schitterende backhandpass tikte Lammers, die na het WK stopt bij de nationale ploeg, beheerst in (1-0). Australië wankelde, overleefde enkele strafcorners, maar ging uiteindelijk door een trefzekere actie van Van As ten onder: 2-0.

Caldas: 'Toonden instelling alsof het toch wel goud zou komen'

Bekijk de uitslagen en het programma