Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zich zaterdagavond in Cagliari tot Europees kampioen beachvolleybal gekroond.

Het Nederlandse duo, als zesde geplaatst, versloeg in de finale de Zwitserse vrouwen Tanja Goricanec en Tanja Hüberli in twee sets: 21-17 en 21-16.

Voor Van Iersel is het haar tweede Europese titel. In 2012 won ze in Scheveningen met Sanne Keizer.

De titel in Cagliari was niet verwacht. Meppelink en Van Iersel spelen pas sinds dit seizoen samen. Het EK was hun vijfde belangrijke toernooi.

Ze kenden in de finale een prima start en namen al snel de leiding met 5-1. Daarna ging het duo iets slordiger spelen en kwamen de Zwitsers terug tot 7-7. Op 17-16 werd echter weer een gaatje geslagen en dat bleek beslissend.

In het tweede bedrijf moesten Meppelink en Van Iersel in de achtervolging na een 4-1 achterstand. Ze kwamen snel langszij en namen door een ace van Meppelink een 13-8 voorsprong. De marge van vijf punten bleek in het vervolg voldoende.

Goricanec en Hüberli waren als 21e geplaatst op Sardinië. Ze schakelden eerder op de dag de Duitse favorieten Laura Ludwig en Kira Walkenhorst uit.