In een bloedheet Rio de Janeiro heeft het Nederlands elftal zaterdag de tweede training afgewerkt sinds de ploeg vrijdag aankwam.

Ondanks de Braziliaanse winter oversteeg de temperatuur bijna de dertig graden op het zonovergoten trainingscomplex van Flamengo.

Zo’n tweehonderd (voornamelijk Braziliaanse) Oranje-fans volgden de openbare training vanaf de tribune, zo nu en dan de namen van spelers en bondscoach Van Gaal scanderend.

Oranje kent nauwelijks blessurezorgen, al trainde beoogd basisspeler Jonathan De Guzman nog wel apart. Jordy Clasie werd daarom tijdens het positiespel bij de eerste elf ingedeeld.

De verwachting is dat De Guzman de groepstraining snel zal hervatten. Een dag eerder zei bondscoach Louis van Gaal al dat het snel de goede kant op gaat met het herstel van de middenvelder, die lichte hamstringklachten heeft.

Robin van Persie deed dit keer wel de volledige sessie mee met de rest van de selectie. Zijn gevoelige lies is geen reden tot zorg. De training begon om 10.45 uur Braziliaanse tijd en duurde ongeveer een uur.

Het Nederlands elftal begint op 13 juni aan het WK met de wedstrijd tegen Spanje.

Sneijder: 'Wij zullen het positivisme terugbrengen' | Hoe ziet het programma van Oranje eruit in Brazilië?