Australië is er vrijdagavond in Brazilië niet in geslaagd om de laatste oefenwedstrijd voor het WK te winnen. De 'Socceroos' verloren met 1-0 van Kroatië, ook een WK-deelnemer. Portugal won in slotfase van Mexico.

Nikica Jelavic scoorde ruim een half uur voor het einde van de wedstrijd de enige goal.

In de voorbereiding op het wereldkampioenschap speelde Australië eind mei al tegen Zuid-Afrika. Ook die wedstrijd werd niet gewonnen. In Sydney werd het toen 1-1. De wedstrijd van vrijdag was in het WK-stadion in Salvador, waar Oranje op 13 juni tegen Spanje speelt.

Australië is één van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK. De landen treffen elkaar op 18 juni in Porto Alegre. De andere twee landen in groep B zijn Chili en titelverdediger Spanje.

Kroatië is ingedeeld in groep A, met Kameroen, Mexico en gastland Brazilië. Kroatië en Brazilië openen het WK op 12 juni.

Portugal

Een prachtige kopbal van Bruno Alves heeft Portugal in Foxborough in blessuretijd alsnog langs Mexico geholpen.

Alves passeerde doelman Guillermo Ochoa in de 93e minuut op aangeven van Joao Moutinho waardoor de Portugezen hun laatste oefenduel voor het WK met 1-0 wonnen.

Bij Portugal, dat Cristiano Ronaldo vooralsnog mist vanwege klachten aan knie en dijbeen, was Eduardo de uitblinker. Mexico domineerde met name in de eerste helft, maar de doelman redde op inzetten van Hector Herrera, tweemaal, en Alan Pulido.

Portugal treft in zijn eerste WK-wedstrijd Duitsland, Mexico begint met een duel tegen Kameroen.

Costa Rica

In Philadelphia speelde WK-ganger Costa Rica met 1-1 gelijk tegen Ierland. De Costa Ricanen beëindigden het duel met tien man nadat Giancarlo Gonzalez kort voor rust uit het veld was gestuurd wegens het uitdelen van een elleboogstoot. 

Op dat moment leidden de Ieren met 1-0 door een doelpunt van Kevin Doyle. Celso Borges maakte na ruim een uur gelijk vanaf de strafschopstip. Costa Rica-doelman Patrick Pemberton onderscheidde zich nog door een strafschop van Robbie Keane te stoppen.

Costa Rica speelt zijn eerste wedstrijd op het WK tegen Uruguay.

Japan

Japan maakt kort voor het begin van het WK nog een allesbehalve sterke indruk. Het team van bondscoach Alberto Zaccheroni won in Tampa maar ternauwernood van Zambia: 4-3.

Na doelpunten van Chris Katongo en Nathan Sinkala keken de Japanners na een half uur zelfs tegen een 2-0 achterstand aan. Kort voor rust benutte Keisuke Honda een strafschop. Shinji Kagawa en opnieuw Honda brachten de voorsprong alsnog bij Japan. 

Na de late gelijkmaker van Lubambo Musonda besliste Yoshito Okubo het duel in blessuretijd. Voor Japan begint het WK op 15 juni met een wedstrijd tegen Ivoorkust.

Griekenland

Groepsgenoot Griekenland won het laatste oefenduel voor het WK. In Harrison, New Jersey versloeg de ploeg van bondscoach Fernando Santos Bolivia met 2-1. De doelpunten voor de Grieken werden gemaakt door Panagiotis Kone en Konstantinos Katsouranis.

Griekenlands eerste WK-tegenstander Colombia sloot de voorbereiding af met een 3-0-zege op Jordanië. Twee doelpunten werden gemaakt vanaf de strafschopstip: door James Rodríguez en Juan Cuadrado. Aanvoerder Fredy Guarín was in de slotminuut verantwoordelijk voor de derde treffer. Het duel werd gespeeld in Buenos Aires. 

Bondscoach José Pekerman weet nog niet of hij Aldo Ramírez kan meenemen naar Brazilië. De middenvelder blesseerde zich donderdag tijdens een training aan de linkerknie.

Overzicht: Het speelschema van het WK | Overzicht: De WK-deelnemers in vogelvlucht