Duitsland heeft de laatste oefenwedstrijd voor het WK voetbal winnend afgesloten. 'Die Mannschaft' van bondscoach Joachim Löw versloeg Armenië vrijdagavond in Mainz met 6-1.

Alle treffers vielen na rust. Andre Schürrle opende de score in de 52e minuut met een handig tikje. Lukas Podolski bracht de aanvaller van Chelsea in stelling.

De middenvelder van Arsenal was vlak voor de pauze in het veld gekomen voor Reus, wiens enkel lelijk dubbelklapte. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht voor een scan. Of hij mee kan naar Brazilië is de vraag.

Na de treffer van Schürrle lieten de gastheren na meteen door te drukken. De Armeniërs kwamen halverwege de tweede helft verrassend op gelijke hoogte. Henrich Mchitarjan, in dienst van Borussia Dortmund, benutte koel een strafschop. De bal ging op de stip nadat Kevin Grosskreutz, net ingevallen, zijn tegenstander had gehaakt.

De 1-1 stond maar kort op het scorebord. Podolski, Benedikt Höwedes, Miroslav Klose en Mario Götze (twee keer) stelden tegen het vermoeide Armeense elftal in hoog tempo orde op zaken.

Klose

Het doelpunt van Klose was zijn 69e in de nationale ploeg. Daarmee loste hij Gerd Müller na veertig jaar af als Duits topscorer aller tijden.

'Der Bomber' had 62 wedstrijden nodig voor 68 treffers. Zijn laatste maakte hij in de WK-finale van 1974 tegen Oranje. Voor de 36-jarige Klose was het zijn 132e interland.