Rafael Nadal en Novak Djokovic hebben vrijdag de finale van Roland Garros bereikt. Nadal liet weinig heel van Andy Murray (6-3, 6-2 en 6-1), Djokovic won in vier sets van Ernests Gulbis: 6-3, 6-3, 3-6 en 6-3.

Nadal, die Roland Garros al acht keer eerder op zijn naam schreef, maakte veel indruk in zijn partij tegen Murray. De Brit probeerde het wel, maar telkens kwam de nummer één van de wereld met een beter antwoord.

De Spanjaard kwam in de eerste set al snel op een 3-0 voorsprong en gaf de break niet meer uit handen. Bij 5-3 serveerde hij de set uit. Murray pakte in de openingsset slechts vijf punten op de opslag van Nadal.

Ook in de tweede set had Murray, de nummer zeven van de plaatsingslijst, weinig in te brengen tegen de Spaanse topfavoriet. Nadal plaatste opnieuw een vroege break en deed dat ook aan het einde van de tweede set: 6-2.

Het verzet van Murray was definitief gebroken en Nadal liep razendsnel uit naar een ruime voorsprong. Na iets meer dan 1,5 uur spelen maakte Nadal een einde aan de wedstrijd.

Djokovic

Eerder op de dag plaatste ook Djokovic zich voor de eindstrijd. De Serviër bereikte ten koste van de Let Gulbis voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale in Parijs. Roland Garros is het enige Grand Slam-toernooi dat nog ontbreekt op het palmares van Djokovic. 

Gulbis, die eerder al Roger Federer en Tomas Berdych uitschakelde, kreeg in de vierde game van de eerste set de eerste twee breakpoints van de partij. Die wist hij echter niet te verzilveren. 

Djokovic sloeg even later wel toe en deelde vanaf dat moment de lakens uit. Ook in het tweede bedrijf plaatste hij een break. 

Daarna kantelde de wedstrijd echter. Gulbis ging meer winners slaan en kreeg in de derde en vijfde game kansen op de service van de Serviër. De Let sloeg uiteindelijk op 4-3 toe en liep eenvoudig uit naar de setwinst. 

Beide spelers schotelden het publiek in de vierde set een wisselvallige partij voor. Gulbis leek door een rugblessure niet meer voluit te kunnen en op 4-3 forceerde Djokovic de beslissing. 

De 27-jarige Serviër verloor in 2012 zijn enige eerdere finale in Parijs van Nadal.