Het Nederlands elftal heeft vrijdag rond 10.40 uur (5.40 uur lokale tijd) voet gezet op Braziliaanse bodem.

Bondscoach Louis van Gaal, zijn uitgebreide staf en de 23 voetballers arriveerden na een lange vlucht vanuit Amsterdam, met een tussenstop in Parijs, op de internationale luchthaven Galeão van Rio de Janeiro.

Oranje nam anderhalf uur later zijn intrek in het Caesar Park Ipanema-hotel. De selectie van Van Gaal arriveerde in de speciale WK-bus, met op de zijkant de tekst 'Echte mannen dragen Oranje', bij het luxe vijfsterrenhotel aan het levendige Ipanema-strand.

Van Gaal stapte als eerste het Caesar Park Ipanema-hotel binnen, gevolgd door verdediger Stefan de Vrij. Die moest vervolgens wel nog even terug, om net als de andere internationals buiten te wachten tot alle koffers waren uitgeladen. 

Training

Op de aankomst van de Oranje-selectie was een grote schare pers afgekomen en ook een aantal supporters, die al vroeg uit bed waren gestapt. 

Het Nederlands elftal traint vrijdag om 20.30 uur (in Brazilië is het dan vijf uur eerder) voor het eerst op het fraaie complex van Flamengo, dat op enkele kilometers van het hotel ligt.

Aansluitend geeft Van Gaal zijn eerste persconferentie in Rio de Janeiro.

Oranje heeft nog een week de tijd om zich voor te bereiden op de start van het WK, op 13 juni tegen Spanje.

Hoe ziet het programma van Oranje eruit in Brazilië?