Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA weigert vooralsnog te reageren op de beschuldigingen dat Qatar het WK 2022 kreeg toegekend door bestuurders om te kopen.

De Zwitser wil de resultaten van een onafhankelijk onderzoek afwachten.

"Ik ben geen profeet. We moeten wachten op de uitkomsten van het onderzoek en dan zien we wel wat er gebeurt", vertelt Blatter aan Reuters.

Zondag berichtte The Sunday Times dat de Qatarees Mohamed bin Hamman, op dat moment vicevoorzitter van de FIFA, een geheim fonds opzette van waaruit betalingen aan officials zijn gedaan.

Qatar kreeg het WK 2022 begin december 2010 toegewezen. Al vóór het artikel van The Sunday Times gaf de FIFA de opdracht tot het onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022.

"Ik kan slechts één ding zeggen: in maart heeft het uitvoerend comité van de FIFA gesteld dat er geen vraagtekens worden geplaatst bij een WK in Qatar", aldus Blatter, die vijf dagen wachtte met een reactie op het artikel in The Sunday Times. "Nu zijn we in afwachting van het rapport."

Getuigen

Als hoofd van de ethische commissie van de FIFA leidt Michael Garcia het onderzoek naar de toewijzing van de WK's.

De jurist komt zeer waarschijnlijk later deze maand met een rapport na ruim een jaar onderzoek. Garcia sprak vele getuigen, onder wie vertegenwoordigers van alle landen die een 'bid' indienden voor het WK 2018 of 2022.