De Nederlandse hockeysters zijn ook na hun derde groepsduel bij het WK in Den Haag nog zonder puntenverlies. Donderdag was Oranje met 2-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Carlien Dirkse van den Heuvel en Kim Lammers zorgden in de eerste helft voor de goals. Lidewij Welten, die ruim een week voor het WK haar middenhandsbeentje brak maar toch in de Oranje-selectie werd opgenomen, deed voor het eerst dit toernooi mee.

De ploeg van bondscoach Max Caldas heeft nu negen punten, net zoveel als de Australische dames. Nederland staat wel bovenaan, omdat het een aanzienlijk beter doelsaldo heeft. De beste twee ploegen uit de poule plaatsen zich voor de halve finales.

Oranje speelt zaterdag het groepsduel met Australië. Op maandag volgt nog een treffen met Zuid-Korea. Een zege in een van die twee duels is in ieder geval genoeg voor een plek in de halve eindstrijd.

Variant

De olympisch kampioen had bij de Spelen van Londen nog veel problemen gekend met de Nieuw-Zeelandse dames. In de halve finale won Nederland pas na shoot-outs.

Oranje ging in het Kyocera Stadion net als maandag tegen België furies van start. Na minder dan een kwartier had de ploeg al vier strafcorners gekregen.

Alleen de eerste – in de vierde minuut – ging raak via een variant. Maartje Paumen pushte en Dirkse van den Heuvel scoorde via een tip-in.

Fraai

Ook in het tweede deel van de eerste helft was Nederland veel sterker. Het leverde aardig wat hachelijke momenten op voor het doel van de Nieuw-Zeelandse keepster Sally Rutherford, maar de 2-0 ging er lange tijd – soms op miraculeuze wijze – niet in.

Zo werd de bal na een goede actie van Naomi van As op het laatste moment van de doellijn gehaald door Samantha Charlton en werd een sleeppush van Eva de Goede uit een strafcorner knap gestopt door Rutherford.

Vijf minuten voor de rust viel het tweede doelpunt alsnog. Lammers verlengde een voorzet van Frederique Derkx op fraaie wijze in het doel.

Net als in de vorige twee groepsduels had de Nederlandse goalie Joyce Sombroek amper iets te doen. Na de eerste helft stond er één schot op goal en geen enkele strafcorner op het conto van de 'Black Sticks'.

Paal

Ook in de tweede helft hield Nederland het overwicht, al kwam Nieuw-Zeeland er iets vaker uit. Echt gevaarlijk werd het echter niet.

Oranje bleef aardig wat kansen nodig hebben om te scoren, iets wat Caldas maandag nog een 'aandachtspuntje' noemde.

Van As stuitte één op één op Rutherford en na een prachtige aanval over meerdere schijven tikte Kelly Jonker de bal vanaf een meter van een leeg goal op de paal. De daaropvolgende strafcorner pushte De Goede net naast.

In de slotfase moest Sombroek haar eerste redding verrichten op een hard schot van Stacey Michelsen. Dichter dan dat kwam Nieuw-Zeeland niet meer bij een treffer. Namens Nederland kreeg Jonker nog een dot van een kans, maar de aanvalster verlengde de bal over het doel.

Caldas na 'onnauwkeurig' duel: 'Heb liever één rustdag' | Bekijk het programma en alle uitslagen