Jean-Julien Rojer heeft donderdag de titel veroverd in het gemengd dubbelspel op Roland Garros.

De Nederlander versloeg met zijn Duitse partner Anna-Lena Grönefeld in de finale het Duits/Servische duo Julia Görges/Nenad Zimjonic.

Rojer en Grönefeld waren met 4-6, 6-2 en 10-7 (supertiebreak) te sterk.

De 33-jarige Rojer, die tot zijn 31e voor de Nederlandse Antillen uitkwam, is de eerste Nederlander sinds Paul Haarhuis die een Grand Slam-titel wint.

Haarhuis won in 2002 met Jevgeni Kafelnikov het dubbelspel op Roland Garros.

Grand Slam-winnaars

Rojer treedt met zijn overwinning in de voetsporen van landgenoten Betty Stöve, Manon Bollegraf, Tom Nijssen, Kristie Boogert en Menno Oosting. Zij wonnen als enige Nederlanders ooit een Grand Slam-titel in het gemengd dubbelspel.

In totaal hebben tien Nederlanders een Grand Slam-titel achter hun naam staan in het enkelspel of het dubbelspel. De eerste was Kea Bouman, die in 1927 bij de vrouwen het enkelspel van Roland Garros won.

De enige andere Nederlander die in het enkelspel de hoofdprijs in de wacht sleepte, was Richard Krajicek in 1996 op Wimbledon. 

In het herendubbel was het duo Paul Haarhuis en Jacco Eltingh zeer succesvol. Zij wonnen zes keer een Grand Slam-toernooi. Het Nederlanse duo pakte de titel op alle vier de Grand Slams, een zogeheten career slam.

Het meest succesvol op Grand Slam-toernooien was Betty Stöve. Zij won liefst tien keer, zes keer in het vrouwendubbel en vier keer in het gemengd dubbel.