De KNVB heeft FC Twente, NAC Breda en Excelsior ingedeeld in categorie 1. Deze drie eredivisieclubs staan daardoor onder verscherpt financieel toezicht van de KNVB.

Dat heeft de KNVB donderdag bekendgemaakt.

Uit de Jupiler League zijn De Graafschap en Fortuna Sittard  ingedeeld in categorie 1. Ook zij hebben hun financiële huishouding niet op orde. 

De bond beoordeelde op basis van de halfjaarcijfers van het seizoen 2013/2014 elf clubs als goed (categorie 3) en 17 als voldoende (2).

De vijf clubs in categorie 1 dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot punten in mindering.

Van de clubs die een jaar geleden in categorie 1 zaten, zit alleen Fortuna Sittard daar nog in. ADO Den Haag en FC Emmen zijn gestegen naar categorie 2. AZ, Feyenoord, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en Telstar zijn ten opzichte van de halfjaarcijfers vorig jaar nieuw in categorie 3.

VVV is volgens de KNVB nog niet ingedeeld omdat de licentiecommissie een specifiek onderdeel van de halfjaarcijfers nader moet onderzoeken. Amateurvereniging Achilles ’29 is niet opgenomen in de categorie-indeling.

De indeling

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, FC Twente, Fortuna Sittard en NAC Breda. 

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse en Willem II. 

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.