UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat er opnieuw moet worden gestemd over de organisator van het WK 2022 als wordt bewezen dat Qatar het toernooi verkreeg door bestuurders om te kopen.

Dat zegt de Fransman donderdag in de Franse krant L'Equipe.

"Als de beschuldigingen van corruptie kloppen, dan moet er voor een tweede keer worden gestemd en dienen er sancties te worden uitgedeeld."

Zondag berichtte The Sunday Times dat de Qatarees Mohamed bin Hamman, op dat moment vicevoorzitter van de FIFA, een geheim fonds opzette van waaruit betalingen aan officials zijn gedaan.

Qatar kreeg het WK 2022 begin december 2010 toegewezen. Al vóór het artikel van The Sunday Times gaf de FIFA de opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022. Later deze zomer is dit rapport rond.

Platini stemde als lid van het uitvoerend comité van de FIFA zelf voor Qatar. "Ik denk nog steeds dat Qatar een goede keuze is voor de FIFA en voor de voetbalwereld."

Ontmoeting

De Fransman is teleurgesteld over berichten dat hij vlak voor de stemming een geheime ontmoeting zou hebben gehad met Bin Hammam.

"Ik lees overal dat Platini corrupt is, dat doet pijn. Gedurende vijftien jaar heb ik tienduizend keer gesproken met Bin Hammam. Hij was gewoon een collega, waarom zou ik een geheime ontmoeting met hem arrangeren?"

Platini heeft het gevoel dat mensen hem in diskrediet willen brengen. "Ik weet niet wie hier achter zitten, maar ik weet dat er veel belangen spelen."

Mogelijk gaat de Fransman komend jaar huidig FIFA-preses Sepp Blatter uitdagen bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.