De geschorste eigenaar Donald Sterling gaat akkoord met de verkoop van de Los Angeles Clippers aan Steve Ballmer en zal de rechtszaak tegen de NBA laten vallen.

Dat laat zijn advocaat woensdag weten aan verschillende Amerikaanse media.

Vorige week kwam de vrouw van Sterling, Shelly Sterling, tot een akkoord met Ballmer. De voormalig topman van Microsoft en multi-miljardair zal twee miljard dollar (zo'n 1.5 miljard euro) betalen aan de Sterlings voor de NBA-club.

Shelly Sterling had de volmacht gekregen om over een verkoop te onderhandelen, omdat neurologen hadden bepaald dat haar man niet langer over zijn volledige geestelijke capaciteiten beschikte.

Donald Sterling kwam in april in opspraak. In een geluidsopname die openbaar werd, is te horen hoe hij zijn vriendin vraagt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn team of met ze op de foto te gaan. 

De Amerikaan werd daarop geschorst door de NBA en de procedure werd in werking gesteld om de Clippers verplicht van eigenaar te laten wisselen.

Rechtszaak

Vorige week sleepte Sterling de NBA voor de rechter. Hij eiste 1 miljard dollar (734 miljoen euro) van de Amerikaanse basketbalbond voor de schade die hij heeft geleden, maar de langstzittende eigenaar in de NBA lijkt nu toch eieren voor zijn geld te hebben gekozen.

Volgens zijn advocaat heeft Sterling een schikking getroffen over de verkoop van de Clippers met zijn vrouw Shelly, die via een familiefonds de helft van de aandelen van de club uit LA in haar bezit heeft, en de NBA heeft beloofd dat het geen rechtszaak tegen hem zal aanspannen.

Dinsdag liet Donald Sterling in een interview met tv-station NBC4 al doorschemeren dat hij klaar was om verder te gaan met zijn leven. "Alles is zoals het zou moeten zijn", zei hij. "Het gaat goed met me."

De volgende stap is dat driekwart van de andere 29 NBA-eigenaars akkoord moeten gaan met Ballmer als nieuwe eigenaar van de Clippers. Het is nog onduidelijk wanneer deze stemming plaats zal vinden, maar de verwachting is dat dit geen problemen op zal leveren.

Omstreden Sterling aangeklaagd voor racisme en seksisme