Rafael Nadal heeft voor de negende keer in de laatste tien jaar de halve finales bereikt op Roland Garros. De Spanjaard won in een herhaling van de eindstrijd van vorig jaar van David Ferrer en treft nu Andy Murray.

Achtvoudig winnaar Nadal had het twee sets heel lastig met de als vijfde geplaatste Ferrer, maar mocht na twee uur en 34 minuten de felicitaties in ontvangst nemen: 4-6 6-4 6-0 en 6-1.

Murray rekende in een zeer wisselvallige partij tot teleurstelling van het Franse publiek met 6-4 6-1 4-6 1-6 en 6-0 af met thuisspeler Gaël Monfils.

Nadal en Murray hebben tot nu toe negentien keer tegen elkaar gespeeld. De Spanjaard zegevierde in veertien van die ontmoetingen.

Afzwaaiers

Nadal won woensdag voor de 22e keer in 28 duels van zijn landgenoot Ferrer, die hem eerder dit jaar bij het graveltoernooi van Monte Carlo nog wel wist te verslaan.

De nummer één van de wereld maakte in de eerste set negen meer onnodige fouten dan winners en de degelijke Ferrer profiteerde daar optimaal van. In het tweede bedrijf kreeg de oudere van de twee drie kansen om Nadal te breken, maar hij faalde. De titelverdediger had aan één breekkans genoeg voor de setwinst.

Vervolgens maakte de man van Mallorca nog amper fouten, terwijl Ferrer steeds meer afzwaaiers produceerde en nog maar één game won.

Murray

Murray plaatste zich voor de de tweede keer in zijn loopbaan voor de halve finales in Parijs. In 2011 verloor hij in drie sets van de latere winnaar Nadal.

De 27-jarige Schot moest door de regen in de Franse hoofdstad lang wachten voordat hij aan zijn partij mocht beginnen op Court Philippe Chatrier. De Wimbledon-winnaar wist dat hij op moest schieten om nog voor de invallende duisternis klaar te zijn.

De flegmatieke Monfils leek daar de eerste twee sets wel aan mee te willen werken. De nummer 28 van de wereld leek weinig geïnspireerd en maakte veel onnodige fouten; 32 in de eerste twee sets.

In het derde en vierde bedrijf richtte de Fransman zich op en trok hij de stand in de partij weer gelijk. In de beslissende set produceerde Monfils echter weer de ene na de andere misser en was Murray opeens weer oppermachtig: 6-0.

Novak Djokovic en Ernests Gulbis strijden in Parijs om de andere finaleplaats.

Nadal: 'Ongelooflijk hoeveel fouten ik maakte in het begin' | Bekijk het speelschema en alle uitslagen