Het Nederlands elftal heeft de oefencampagne richting het WK afgesloten met een tegenvallend optreden tegen Wales. De 'uitzwaaiwedstrijd' in de uitverkochte Amsterdam Arena werd wel gewonnen: 2-0.

De selectie van bondscoach Louis van Gaal vertrekt donderdag naar Brazilië, waar op 13 juni titelverdediger Spanje de eerste WK-tegenstander is. Als Oranje hetzelfde niveau haalt als tegen Wales, dan maakt het vermoedelijk weinig kans.

Het spel verliep behoorlijk stroef bij Nederland, dat duidelijk zoekende was in het 4-4-2-systeem dat dit keer gehanteerd werd. Oranje was desondanks wel sterker dan de nummer 47 van de FIFA-ranglijst.

In de eerste tien minuten had Nederland al kunnen scoren, maar stuitte Robin van Persie op doelman Wayne Hennessey en schoot Arjen Robben na een fraaie aanname net voorlangs. Het bleek niet de voorbode voor een verheffend optreden.

Rebound

Mogelijk hielden de spelers zich wat in uit angst voor blessures, maar de wijze waarop de povere gasten soms gevaar konden stichten mag de Oranje-defensie zich toch aantrekken. Ook de beoogde spelmaker Wesley Sneijder kwam weinig in het spel voor. Meestal was het Nigel de Jong die de ruimte kreeg om passes te geven, hetgeen hem niet vaak goed af ging.

Toch stond het na een dik half uur 1-0. Van Persie schoot vanuit een moeilijke hoek hard tegen keeper Hennessey, waarna Robben de rebound benutte. Op slag van rust viel er vervolgens zowaar een aardige aanval van Oranje te noteren. Leroy Fer, die de geblesseerde Jonathan de Guzman verving als basisspeler, speelde Daryl Janmaat met een steekpass vrij. De rechtsback legde terug op Van Persie, die net naast de kruising mikte.

Geen houvast

In het tweede bedrijf viel er voor de Oranje-aanhang haast nog minder te genieten. Aanvoerder Van Persie had zich toen al laten vervangen. Hij leek wat last van zijn lies te hebben. Met Lens op zijn positie en Georginio Wijnaldum op die van Fer maakte het elftal van Van Gaal nog steeds weinig klaar. Lens schoot een keer op de paal, maar werd afgefloten omdat hij een overtreding had gemaakt. 

Aan de andere kant moest doelman Cillessen zelfs optreden toen invaller Jermain Easter in kansrijke positie voor hem opdook en greep Ron Vlaar net op tijd in nadat er een Welshman tussen Stefan de Vrij en Janmaat doorglipte.

Een kwartier stuurde Sneijder Robben diep. De aanvaller van Bayern München bediende op zijn beurt Lens op maat, die alsnog voor een iets fraaiere uitslag zorgde (2-0). Houvast voor het treffen met Spanje bood dat niet.

Bekijk de samenvatting:

Van Persie neemt zorgen over lichte liesblessure weg | Robben: 'Het loopt nog niet soepel' | Van Gaal denkt aan 4-3-3 tegen Australië