TranSportium Zoetermeer ziet zichzelf nog steeds als een kandidaat om het nieuwe topsportcentum van het schaatsen te worden nu KNSB en NOC*NSF op woensdag melden dat de samenwerking met Icedôme in Almere is beëindigd.

"Wij hopen inderdaad nog steeds dat we een kans maken", laat Frank Heijermans namens TranSportium weten aan NU.nl. "We zullen onze kaarten weer op tafel gaan leggen."

In Zoetermeer willen Dura Vermeer, Siemens Nederland en Royal HaskoningDHV ruim 200 miljoen euro investeren in een nieuwe schaatshal, maar dit initiatief verloor vorig jaar net als Thialf in Heerenveen de gunningsprocedure van Icedôme.

Die gunning is nu echter weer ingetrokken, omdat er bij de KNSB onzekerheden bestaan over zowel financiering als exploitatie van het project in Almere.

Dit nieuws kwam ook in Zoetermeer als een verrassing. "Je denkt toch dat ze er wel uit zullen komen", stelt Heijermans. "Wij hebben ook helemaal niets gehoord van de KNSB of NOC*NSF."

Samenwerking

TranSportium wil nog steeds gaan samenwerken met Thialf, zoals het eind maart al aankondigde. "Dat is nog steeds de intentie."

"We wachten af totdat de KNSB en NOC*NSF contact met ons opnemen en dan hopen we constructief om de tafel te kunnen. Zij zullen ook wel even tot rust moeten komen, want dit is voor hen ook geen gemakkelijke fase."

"Ons plan staat nog steeds en dat zullen we weer langzaam gaan opstarten. Al heeft het nooit helemaal stil gestaan."

Luchtkasteel

De provincie Friesland is "heel erg blij'' dat Icedôme Almere niet doorgaat. Volgens de Friese gedeputeerde Hans Konst (PvdA) zijn de plannen daarvoor "altijd al een luchtkasteel geweest en dat komt nu uit''.

"Voor ons is er maar één topsportcentrum voor het schaatsen en dat is Thialf'', zei hij woensdag in een reactie op het afblazen van Icedôme Almere.

Wel is het zaak dat de KNSB nu "vlot en onomwonden'' een topsportcentrum aanwijst, zegt hij. "Daar is de hele schaatssport bij gebaat.''

Volgens hem kan dat alleen maar Thialf zijn, dat voor tientallen miljoenen euro's zal worden 'vernieuwbouwd'. "Heerenveen en Thialf zijn er klaar voor.''

Volgens een woordvoerder van de KNSB zal er zeker contact worden opgenomen met Thialf en TranSportium, Het is echter ook mogelijk dat de locatie waar internationale schaatswedstrijden worden gereden een andere zal zijn, dan waar het nog aan te wijzen trainingscentrum komt. Dat zou ook op een locatie kunnen zijn die vooralsnog niet meedong.

Icedroom

Ook in de schaatswereld zorgt het nieuws voor aardig wat reacties. "Jaaaaaa, hehe, eindelijk wakker geworden bij de KNSB. Icedôme was een icedroom", twittert oud-topschaatsster Annemarie Thomas.

Schaatscoach en voormalig olympisch kampioen Bart Veldkamp twittert woorden van gelijke strekking: "Eindelijk wakker geworden KNSB? Werd tijd!'' Voormalig topschaatsster Renate Groenewold heeft het op Twitter over het "einde van een luchtkasteel".

Doekle Terpstra stapte vorig jaar op als voorzitter van de KNSB nadat zijn rol in de hele procedure rondom het nieuwe topsportcentrum flink werd bekritiseerd. "Icedome te grote broek aangetrokken? Kennelijk was het ijs wat dunner dan de initiatiefnemers dachten", schrijft de Fries woensdag op Twitter.

Ook Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, reageert via Twitter: "Icedôme Almere gaat niet door. Alsnog naar Fryslân? WK's horen in de enige echte schaatstempel: Thialf.''

KNSB en NOC*NSF toch niet in zee met Icedôme Almere