PAPENDAL - NOCNSF luidt de noodklok. De sportkoepel komt 14 miljoen euro tekort voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. "Iedereen denkt dat het heel erg goed met de Nederlandse topsport, maar dat beeld komt niet overeen met de werkelijkheid", aldus directeur topsport Marcel Sturkenboom. "We moeten oppassen dat we straks niet het kind met het badwater weggooien."
NOCNSF

Nederland veroverde twee jaar geleden bij de Spelen in Sydney een historisch aantal van 25 medailles. Volgens Sturkenboom moeten NOCNSF en de bonden er samen de schouders onder zetten om te voorkomen dat Nederland de toptienpositie op de wereldranglijst kwijtraakt.

Bedrijfsleven

De interesse van het bedrijfsleven in de topsport neemt af. De grote bonden hebben grote moeite om een nieuwe hoofdsponsor te vinden. "Bedrijven willen tegenwoordig steeds liever een evenement financieel ondersteunen in plaats van een bond of een ploeg. Dat is een slechte tendens. We willen de bedrijven erop gaan aanspreken dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Topsport is toch een nationaal product."

Sturkenboom

Sturkenboom noemt het ook een groot risico dat het primaire proces steeds meer naar de achtergrond verschuift. "De trainings- en wedstrijdprogramma's van topsporters moeten altijd centraal staan, maar door allerlei ontwikkelingen is dat minder belangrijk geworden. Met mooie accommodaties alleen komen we er niet."

De directeur wil op drie fronten actie gaan voeren. "We zullen moeten gaan bekijken hoe we de middelen beter kunnen besteden. We willen de overheid en dan vooral het nieuwe kabinet proberen te overtuigen om meer geld voor de topsport beschikbaar te stellen. Daarnaast zullen we mogelijkheden binnen de markt gaan onderzoeken."

Ledenberaad

Dinsdag staat er met de bonden een ledenberaad op het programma. "We zullen de zorgelijke situatie aan de orde brengen. Het is nog niet te laat, maar we zullen gezamenlijk wel met oplossingen moeten komen."