Wat technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF betreft, mag hockeybond KNHB best wat hogere eisen stellen als het over de Nederlandse mannenploeg gaat.

''Met de talenten en de faciliteiten die we in ons land hebben, zou er toch een alarmbelletje moeten afgaan? Waarom heeft het mannenteam in de laatste veertien jaar geen groot toernooi meer gewonnen?"

"Misschien begint het wel met de doelstelling die in de beleidsnota's van de KNHB staat'', opperde Hendriks, zelf oud-bondscoach van Nederland en Spanje."

De Batavieren, een vereniging van ruim 400 ex-spelers van Oranje heeft onderzoek verricht naar de prestaties van het Nederlands mannenteam in de afgelopen twintig jaar.

''From good to great'', heet het hoopvolle rapport, dat een open einde kent. ''De ploeg staat er nu weer goed voor. Sinds 2009 is een stijgende lijn zichtbaar. Maar het kan altijd beter'', concludeerde één van de samenstellers Erik Gerritsen, per 1 september de nieuwe directeur van de KNHB.

Weinig concurrentie

Hendriks, die met het olympisch goud in 2000 de laatste hoofdprijs won met Oranje, spaarde zijn oude werkgever bepaald niet in zijn bespiegelingen over de staat van het Nederlandse mannenhockey.

''De KNHB hanteert als uitgangspunt dat de mannenploeg altijd moet meedoen in de strijd om de medailles bij de grote titeltoernooien'', gaf de grote baas van de Nederlandse topsport aan.

''Dat klinkt voor veel andere sporten in ons land zeer ambitieus. Maar helaas is de internationale competitie in het hockey nog te weinig in ontwikkeling. De concurrentie is niet van dien aard dat je heel hard wordt afgestraft als je even niet bij de les bent.''

Druk niet groot genoeg

Hendriks bedoelde ermee te zeggen dat 'men' in Nederland snel tevreden is met een plaats in de halve finales bij het WK of de Olympische Spelen voor de mannenploeg.

''Veel internationals krijgen bij hun club tegenwoordig fulltime salarissen, maar daar staat nog geen fulltime werkweek, geen fulltime trainingsprogramma tegenover. En daar begint het voor mij allemaal mee: de beste atleet, met de beste coach, in het beste topsportprogramma. Je zou nu nog kunnen zeggen dat de druk bij de mannenploeg niet groot genoeg is.''

Hendriks: ''Ik proef te weinig urgentie. Je zou toch ook kunnen vastleggen dat het team minimaal eens in de acht jaar wereldkampioen of olympisch kampioen dient te zijn? Maar met zo'n doelstelling gaan we fysiek en mentaal allemaal wel een heel ander liedje zingen.''