De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag bij het WK in Den Haag op de valreep gewonnen van Zuid-Korea. 

Dankzij Robbert Kemperman, die in de voorlaatste minuut doel trof, stapte het technisch veel betere Oranje als winnaar van het veld: 2-1.

Met zes punten gaat de ploeg van bondscoach Paul van Ass in groep B met Nieuw-Zeeland aan de leiding. Vrijdag is de kraker tegen olympisch kampioen Duitsland, dat dinsdag onverwacht verloor van Argentinië (0-1).

Zuid-Korea is voor Oranje al jaren een lastig te bespelen ploeg. Het Aziatische vechthockey ligt de Nederlanders niet zo goed. Dat bleek al in de groepsfase van de WK's in 2006 en 2010; beide duels verloor Oranje (2-3 en 1-2).

Zuid-Korea begon met aanvallende bedoelingen aan het duel. Het verrassende openingsoffensief van de nummer zeven van de wereldranglijst leidde tot een snelle serie van drie strafcorners voor de Aziatische ploeg. Uit de tweede korte hoekslag kwam Hyunwoo Nam tot scoren (0-1).

Oranje had na de vroege tegenvaller moeite om goed in de wedstrijd te komen. Pas halverwege de eerste helft leidde de eerste geslaagde aanval tot een grote kans. Billy Bakker knalde net voorlangs.

Strafbal

In de 21e minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Doelman Myungho Lee maakte een zware overtreding op aanvaller Valentin Verga. Bij absentie van specialist Mink van der Weerden, die op de bank even rust kreeg, nam Jeroen Hertzberger de strafbal voor zijn rekening (1-1).

Vlak voor de pauze moest prijsschutter Van der Weerden met een pijnlijke elleboog van het veld. Daardoor mocht Hertzberger in de slotseconde van de eerste helft ook nog een strafcorner nemen (redding lijnstopper).

Na de pauze keerde Van der Weerden terug bij Oranje, dat met vaardig en behendig aanvalsspel op jacht ging naar de tweede treffer. Kemperman, Bakker en Verga kwamen net niet tot scoren en ook de strafcorner van Van der Weerden bood tot twee keer toe geen uitkomst.

Zuid-Korea bleef in de counter eveneens gevaarlijk. Het was uiteindelijk Kemperman, na prima werk van Sander de Wijn, die Nederland alsnog naar de dikverdiende zege schoot (2-1).

Van Ass: 'Het mooiste is dat spel Korea niet loont'

Bekijk het programma en alle uitslagen