Ruud Brood is de opvolger van de onlangs ontslagen Anton Janssen bij NEC. De oefenmeester tekent een contract voor één jaar met een optie op nog een extra jaar bij de degradant.

Dat melden de Nijmegenaren dinsdagavond op de clubsite. NEC zag vorige maand na twintig jaar de eredivisiestatus ten einde komen nadat Sparta Rotterdam in de play-offs te sterk bleek.

Brood werd eerder in het seizoen op straat gezet bij Roda JC, dat onder leiding van Jon Dahl Tomasson eveneens afzakte naar de Jupiler League.

Met NEC zal de 51-jarige oefenmeester zich moeten richten op een snelle terugkeer naar de eredivisie. "Ruud zit vol ambitie, net als wij", verklaart directeur algemene zaken Bart van Ingen. "Onze wensen zijn duidelijk en komen overeen: we willen samen de degradatie te boven komen en zo snel mogelijk terugkeren naar de eredivisie."

"Daarnaast denken we dat Ruud als trainer past bij NEC. Hij maakt spelers individueel beter, maar zorgt ook zeker voor het optimaal functioneren van een team." Met RKC Waalwijk promoveerde de coach twee keer naar het hoogste niveau.

Brood was in het verleden ook werkzaam als hoofdtrainer bij Heracles Almelo en Helmond Sport. Als speler kwam de Zuid-Hollander uit voor NAC Breda, Willem II, FC Den Bosch en RBC Roosendaal.