Bayern München vaardigt de meeste spelers af aan het WK, dat volgende week donderdag begint. Liefst vijftien voetballers van de Duitse kampioen zijn actief in Brazilië.

Dat blijkt uit de samenstellingen van alle 32 WK-selecties. De bondscoaches moesten uiterlijk in de nacht van maandag op dinsdag hun lijst met 23 spelers inleveren bij de FIFA.

Gekeken is naar de club die een speler in de laatste maanden van het voorbije seizoen diende, al dan niet op huurbasis. David Villa telt dus nog mee als speler van Atletico Madrid, hoewel hij maandag een contract tekende bij New York City FC.

WK-hofleverancier Bayern München zag zeven spelers vertrekken naar het Duitse trainingskamp: Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Mario Götze, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller en Toni Kroos.

Robben

Ook Daniel Van Buyten (België), Arjen Robben (Nederland), Julian Green (Verenigde Staten), Xherdan Shaqiri (Zwitserland), Franck Ribéry (Frankrijk), Dante (Brazilië), Mario Mandzukic (Kroatië) en Javier Martinez (Spanje) staan onder contract bij de club uit Beieren.

Manchester United volgt Bayern München op de voet met veertien spelers op het WK. FC Barcelona en Chelsea zagen dertien van haar voetballers opgenomen worden in de selecties.

Bekijk onze WK-visualisatie:

De andere clubs met minimaal tien spelers op het WK zijn Real Madrid (twaalf), Juventus (twaalf), Napoli (twaalf), Schalke 04 (elf), Paris Saint-Germain (tien), Arsenal (tien), Liverpool (tien) en FC Porto (tien).

In totaal zijn 295 verschillende clubs vertegenwoordigd op het WK. Verreweg de meeste clubs leveren slechts één speler, zoals Aduana Stars uit Ghana, Cartagines uit Costa Rica, het Japanse Albirex Niigata, maar ook NEC, dat degradeerde uit de eredivisie.

Feyenoord

Twintig van de 736 spelers in de WK-selecties verdedigden het afgelopen seizoen de kleuren van een eredivisieclub. Het merendeel daarvan (tien spelers) zit in het Nederlandse keurkorps.

Feyenoord is met vijf WK-gangers de hofleverancier van de Nederlandse clubs. PSV volgt met vier spelers en Ajax wordt vertegenwoordigd door een drietal spelers.

Vier jaar geleden in Zuid-Afrika namen er nog 34 eredivisiespelers deel aan het WK. In 2006 waren 25 eredivisiespelers van de partij.

Liefst 119 WK-gangers speelden het afgelopen seizoen in Engeland, aanzienlijk meer dan de 82 spelers die afkomstig zijn uit een van de Italiaanse competities (Serie A en B).

78 voetballers uit de WK-selecties staan onder contract bij een Duitse club. Daarna volgen de Spaanse (64 spelers) en Franse competities (46 spelers). De Russische competities leveren liefst 35 spelers, vooral omdat alle spelers in de Russische selectie uitkomen voor een club in hun vaderland.

De FIFA publiceert de WK-selecties - inclusief alle rugnummers - donderdag om 12.00 uur op haar website.

Bekijk alle WK-selecties | Veel minder eredivisiespelers op WK dan in 2010