Bert van Marwijk twijfelt aan de beslissing van zijn opvolger Louis van Gaal om vlak voor het WK een nieuw systeem te introduceren bij Oranje.

"Het is zijn goed recht om voor een 5-3-2 systeem te kiezen, maar dit is niet mijn systeem", aldus de voormalig bondscoach in De Telegraaf.

Van Marwijk, die Oranje vier jaar geleden naar de WK-finale loodste, vraagt zich af of de spelers zich in zo'n korte tijd het systeem eigen kunnen maken.

"Dit is niet zomaar een aanpassing, maar een behoorlijke overgang, die heel wat vergt van spelers. Ik ben een trainer die graag werkt met een vast systeem."

"Als bondscoach heb ik ook zo snel mogelijk aangegeven hoe ik wilde spelen en daar twee jaar aan gewerkt. Daardoor waren de spelers al twee jaar aan de speelwijze gewend. Dat zal nu allemaal sneller moeten."

Vier speelwijzen

De 62-jarige Van Marwijk, die momenteel zonder club zit na zijn ontslag bij Hamburger SV dit seizoen, erkent dat Van Gaal niet de enige coach is die kort voor een groot toernooi op een nieuw systeem overstapt.

"Er zijn ook trainers die zeggen dat je tegelijkertijd drie, vier verschillende speelwijzen kunt hebben. Dan zeg ik altijd: die trainers kunnen dat wel, maar kunnen die spelers dat ook?"

"Een moeilijkheid in het 5-3-2 systeem is de manier waarop de backs moeten spelen. Dat zijn eigenlijk extra aanvallers, die voor een aanvallende impuls moeten zorgen. Dan heb je op die posities eigenlijk een ander type speler nodig, dat eerder druk kan zetten en ook iemand uit kan spelen."

Pieters

Van Marwijk kan zich wel grotendeels vinden in het selectiebeleid van Van Gaal, al mist hij één speler. "Ik zou Erik Pieters er zeker bij gehaald hebben. Die heeft het bij mij als linksback altijd heel goed gedaan en bovendien een goed seizoen gedraaid bij Stoke City in de Premier League."

"Ook zou ik er nog een jonge aanvallend ingestelde speler uit het rijtje Boëtius, Promes en Vilhena bijgehaald hebben. Dat vind ik geweldige talenten, die iets extra’s kunnen toevoegen."

Ondanks zijn kritische houding heeft Van Marwijk wel vertrouwen in een goed resultaat van Oranje op het WK. Hij verwijst naar de kritiek die zijn defensie in 2010 vlak voor het zo succesvolle toernooi kreeg.

"Vooraf hadden we volgens de critici niks op dat WK te zoeken, omdat we niet konden verdedigen. We hebben geleerd als een team te verdedigen en laten zien dat je daar heel ver mee kunt komen. Ook dit Oranje kan succes hebben. Ik ben zeker geen type dat vooraf zegt: laten we maar niks verwachten. Het Nederlands elftal is nog altijd in staat om van landen als Spanje te winnen."