De Nederlandse hockeydames hebben maandag bij het WK ook hun tweede groepsduel zonder problemen gewonnen. In Den Haag werd het 4-0 tegen België.

Twee sterke periodes aan het begin van beide helften was genoeg voor de zege. Ellen Hoog was de uitblinker aan de kant van Nederland met één goal en één assist. De andere doelpunten kwamen op naam van Marloes Keetels, Maartje Paumen en Roos Drost.

De olympisch kampioen had zaterdag op de openingsdag van het wereldkampioenschap Japan al met 6-1 verslagen en heeft nu zes punten uit twee duels.

Er volgen nog poulewedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, Australië (dat ook twee keer heeft gewonnen tot nu toe) en Zuid-Korea. De beste twee ploegen uit de groep plaatsen zich voor de halve finales.

Backhand

Oranje zette vanaf de start van de wedstrijd druk op het doel van de Belgen en binnen vijf minuten leverde dat de openingstreffer op. Hoog ontving de bal na een goede actie van Naomi van As op de rand van de cirkel en schoot met haar specialiteit – de backhand – steenhard raak in de korte hoek.

Daarna kwamen er wat slordigheden in de ploeg van Max Caldas. Nederland leed flink wat balverlies in de opbouw, al wist België daar amper van te profiteren. De nummer twaalf van de wereldranglijst schoot de hele wedstrijd maar één keer op de goal van Joyce Sombroek.

In het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Oranje weer wat kansjes, maar Drost stuitte op keepster Aisling D'Hooghe en Kim Lammers vond na een prima actie van Van As ook de keepster op haar weg.

Vijf minuten voor rust viel het tweede doelpunt dan toch. Keetels scoorde uit een tip-in na een mooie voorzet met de backhand van Hoog.

Onberispelijk

Nederland begon ook furieus aan de tweede helft. Drost had binnen vijftien seconden kunnen scoren, maar de aanvalster zag haar schot worden gered door D'Hooghe.

Vlak daarna kreeg de nummer twee van het vorige WK de eerste strafcorner, maar Paumen kreeg de bal niet langs de Belgische doelvrouw. De tweede poging van de aanvoerder trof ook geen doel, maar zorgde wel voor een strafbal die Paumen onberispelijk binnen pushte.

De strafcorners voor Nederland volgden elkaar in rap tempo op en uit de rebound van de vierde maakte Drost de 4-0.

In de slotfase bleef het spelbeeld ongewijzigd. Nederland viel aan en kreeg nog een aantal mogelijkheden, maar het vijfde doelpunt bleef uit.

Caldas: 'Kansen afmaken puntje van aandacht' | Hoe ziet het programma van het WK hockey eruit?