De UEFA ziet in Michael van Praag één van de kandidaten om het FIFA-voorzitterschap van Sepp Blatter over te nemen.

De Europese voetbalbond ziet een vijfde termijn van de 78-jarige Blatter absoluut niet zitten, zo meldt de BBC maandag. De Zwitser liet vorige maand doorschemeren voor een nieuwe termijn te gaan.

Van Praag, voorzitter van de KNVB en lid van het bestuur van de UEFA, zou volgens het Engelse medium een goede kans maken om naar voren te worden geschoven voor de verkiezingen in 2015. Ook de Duitser Wolfgang Niersbach zou een optie zijn.

Preses Michel Platini is voor de UEFA de gedroomde kandidaat om de omstreden Blatter op te volgen als bestuurder van de wereldvoetbalbond. De verwachting is echter dat de Fransman geen trek heeft in de functie.

Er had zich al één kandidaat aangemeld voor de verkiezingen van 2015, de Fransman Jérôme Champagne, een oude adviseur van Blatter.

Overigens verwacht de UEFA niet dat de eerder genoemde kandidaten Blatter kunnen verslaan bij de verkiezingen volgend jaar. Het hoopt met het naar voren schuiven van een gegadigde echter aan de FIFA duidelijk te maken dat de Zwitser beter kan aftreden.

WK 2022

Momenteel ligt Blatter onder vuur, omdat de FIFA bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar zou zijn omgekocht. Ook het toekennen van het WK 2018 aan Rusland bracht eerder al veel kritiek teweeg.

Als Blatter wordt herkozen, dan speelt hij waarschijnlijk ook een rol in het toewijzingsproces voor het WK 2026.

Blatter staat al sinds 1998 aan het roer bij de wereldvoetbalbond. In 2011 liet hij bij zijn herverkiezing nog weten aan zijn laatste termijn te beginnen, maar daar lijkt hij op terug te komen.