Het onderzoek naar omkoping bij de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar zal naar verwachtig pas na het WK in Brazilië klaar zijn.

De Amerikaanse jurist Michael Garcia heeft dat maandag op de website van de wereldvoetbalbond FIFA laten weten. Garcia leidt het onderzoek namens de ethische commissie van de FIFA.

''Na maanden van informatie verzamelen en getuigen interviewen, hebben we ons voorgenomen om dat gedeelte van het onderzoek op 9 juni af te ronden'', aldus Garcia.

''Daarna zullen we een rapport opstellen dat we ongeveer zes weken later zullen voorleggen aan de Arbitrage Commissie. Dat rapport zal alle bewijzen bevatten die mogelijk met de toewijzing te maken hebben, inclusief bewijsmateriaal dat we al eerder verzamelden.''

De Engelse krant The Sunday Times kwam zondag met nieuwe bewijzen dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht. Het Golfstaatje wordt er al langer van beschuldigd het WK van 2022 door middel van omkoping te hebben binnengehaald.

Of dit materiaal nog wordt meegenomen wordt uit de verklaring die de ethische commissie maandag publiceerde is niet duidelijk.

De afgelopen tijd werd bewijs vergaard voor eventuele misstanden. Dat gebeurde onder meer door getuigen te horen en materiaal te vergaren. Het rapport zou daarnaast 'alle materiaal bevatten dat mogelijk met de gunningsprocedure verband houdt, inclusief bij eerdere onderzoeken vergaard bewijs'.

KNVB wil geen WK in Qatar als omkoping bewezen wordt