De KNVB vindt dat het WK voetbal van 2022 in een ander land moet worden gehouden als bij de toewijzing aan Qatar sprake is geweest van omkoping.

Dat laat de voetbalbond maandag weten.

''Mocht de recente berichtgeving juist zijn, dan is er geen twijfel mogelijk: de FIFA moet een ander land het WK 2022 laten organiseren", schrijft de KNVB.

"De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal."

De Britse krant The Sunday Times berichtte zondag dat Qatar het WK van 2022 heeft gekregen door functionarissen van de FIFA met miljoenen euro's te belonen in ruil voor hun stem aan de Golfstaat.

Geheime documenten, e-mails, brieven en bankafschriften, die in handen zijn vanThe Sunday Times, zouden bewijzen dat een geheim fonds ongeveer zes miljoen euro in kas had, waarmee Afrikaanse officials zijn omgekocht.

Onderzoek

De ethische commissie van de FIFA heeft al eerder aangekondigd de toewijzing van het WK 2022 te onderzoeken. De voetbalbond gaat ervan uit dat de recente berichten in de media worden meegenomen in het onderzoek.

De KNVB heeft in een eerder stadium al aangegeven dat de keuze voor Qatar door de FIFA heroverwogen moet worden, vanwege het klimaat en de noodzakelijk gewijzigde opzet. Ook heeft de KNVB eerder zijn zorgen geuit over de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.