Jonathan De Guzman en Jordy Clasie hebben lichte blessures opgelopen bij de trainingen van Oranje.

De middenvelders hebben respectievelijk last van een kwetsuur aan de hamstring en de enkel. Het is onduidelijk of ze woensdag meedoen in het oefenduel met Wales.

Clasie deed maandagochtend niet mee aan de training van bondscoach Louis van Gaal. Hij is maandagavond ook niet van de partij.

De Guzman liep maandag tijdens de oefensessie in het stadion van AZ een blessure op aan zijn linkerhamstring. Hij zal dinsdag eveneens niet trainen.

"Het is afwachten hoe het zich zal ontwikkelen, maar hij doet waarschijnlijk niet mee tegen Wales", aldus bondscoach Louis van Gaal op een persconferentie.

"Dat Clasie niet meegetraind heeft, wil niet zeggen dat hij tegen Wales niet kan spelen. We geven ook een speler weleens een dag rust."

4-4-2

Van Gaal baalt van de blessure van De Guzman omdat hij graag tegen Wales met dezelfde elf wilde spelen als tegen Ghana. Oranje versloeg het Afrikaanse land zaterdag met 1-0 in een oefenduel. De Guzman vormde in die wedstrijd samen met Nigel de Jong het verdedigende blok op het middenveld. Dat is ook de favoriete positie van Clasie.

Omdat Wales waarschijnlijk met slechts één spits aantreedt in Amsterdam, is Van Gaal van plan het spelsysteem iets te wijzigen. ''Dan gaan we 4-4-2 spelen. Daley Blind schuift dan door naar het middenveld. Dat is het voordeel van deze elf, ook tijdens een wedstrijd kan ik zo heel gemakkelijk van systeem veranderen.''

Op het WK rekent de bondscoach erop dat Australië dezelfde speelstijl hanteert als Wales. ''Daarom hebben wij Wales ook uitgenodigd. Niet alleen het systeem, maar ook de wijze van voetballen lijkt op elkaar, met veel spirit en fysieke kracht.''

De ontmoeting met Wales is de laatste oefenwedstrijd van Oranje voor het WK. Het Nederlands elftal vertrekt donderdag naar Rio de Janeiro waar de ploeg het basiskamp opslaat tijdens het toernooi. De openingswedstrijd tegen Spanje staat op vrijdag 13 juni op het programma.

Bekijk een verklaring van Van Gaal over De Guzman:

Van Gaal geeft rugnummers vrij voor WK | Van Bommel eregast bij 'uitzwaaiduel' met Wales