Kiki Bertens is er maandag niet in geslaagd om de kwartfinales van Roland Garros te bereiken.

De Wateringse verloor in de vierde ronde in drie sets van Andrea Petkovic: 6-1, 2-6 en 5-7. De partij op Court Philippe Chatrier duurde ruim twee uur.

Bertens speelde een geweldige eerste set, maar kon dat hoge niveau niet vasthouden toen Petkovic vervolgens beter ging spelen.

De Duitse is de nummer 27 van de wereld terwijl de Nederlandse slechts 148e staat op de mondiale ranking. Door dit resultaat zal Bertens weer toetreden tot de beste honderd tennisster op de WTA Tour.

Gedesillusioneerd

Bertens begon uitstekend aan de partij. Ze speelde in de eerste set vrijwel foutloos en brak Petkovic liefst drie keer terwijl ze zelf goed door haar servicegames kwam.

In de tweede set haalde Bertens dat niveau geen moment. Petkovic ging scherper spelen en brak haar tegenstandster in de eerste game. Die voorsprong gaf ze niet meer uit handen.

De breaks golfden in de derde set over en weer. Petkovic nam met 4-2 als eerste een voorsprong, maar Bertens vocht zich sterk terug en kwam met 5-4 voor. Even later leverde ze haar opslag toch weer in en verliet ze gedesillusioneerd de baan.

Krajicek

De 22-jarige Bertens had de eerste Nederlandse vrouw sinds 2007 kunnen worden die de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi haalde. Destijds bereikte Michaëlla Krajicek de laatste acht op Wimbledon. Arantxa Rus strandde twee jaar geleden ook in vierde ronde van Roland Garros.

Bertens had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi. De speelster van het Nederlandse Fed Cup-team won zes achtereenvolgende partijen op het Franse gravel. Bertens was bij haar voorgaande twee deelnames in Parijs nooit door de eerste ronde gekomen.

Petkovic strijdt nu met Sara Errani om een plek in de halve eindstrijd. De Italiaanse finaliste van vorig jaar ontdeed zich in twee sets van Jelena Jankovic: 7-6 (5) en 6-2. De Servische was als zesde geplaatst terwijl Errani als tiende ingeschaald is.

Halep

Ook Simona Halep wist door te dringen tot de kwartfinales door de Amerikaanse Sloane Stephens met 6-4 en 6-3 te verslaan.

De Roemeense (4) is de hoogst geplaatste speelster die nog in het toernooi zit na de uitschakelingen van Serena Williams, Na Li en Agnieszka Radwanska.

De 22-jarige Halep, die tot dit jaar nooit verder kwam dan de tweede ronde in Parijs, stuit nu op de winnares van het duel tussen Svetlana Koeznetsova en Lucie Safarova.

Bertens: 'Bevestiging dat ik er weer helemaal bij hoor'