Marianne Vos neemt dit jaar deel aan de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden. De kampioene van 2010 en 2011 ontbrak de afgelopen twee edities.

Beide keren won Ellen van Dijk, inmiddels ook de de regerend wereldkampioene. De NK worden verreden op 25 juni in Zaltbommel.

''Twee jaar geleden had ik mijn sleutelbeen net gebroken en vorig jaar was ik fysiek niet voldoende fit om erbij te kunnen zijn'', aldus Vos.

''Zaltbommel heeft met de lange rechte wegen niet een uitgelezen parcours voor mij, maar ik wil toch weer een keer van start gaan op een NK tijdrijden. Dan zie ik wel waar dat toe leidt."

WK-parcours

Vos verkent komende week met bondscoach Johan Lammerts en enkele andere rensters het WK-parcours van het Spaanse Ponferrada en zal aansluitend in Spanje de eendagskoers Durango-Durango rijden en de etappewedstrijd Emakumeen Bira.

Na de Nederlandse kampioenschappen tegen de klok en op de weg (28 juni in Ootmarsum) treedt Vos aan in de Giro Rosa, de vrouwenronde van Italië.

De 27-jarige Vos werd vier keer Nederlands kampioene in de wegwedstrijd. Op die discipline was ze ook al drie keer de beste van de wereld en pakte ze twee jaar geleden in Londen olympisch goud.