Jonathan de Guzman lijkt door zijn basisplaats zaterdag tegen Ghana af te stevenen op een basisplek in Oranje op het WK. Daarmee krijgt de middenvelder van Swansea City veel meer dan hij in eerste instantie hoopte.

"Ik was al blij toen ik hoorde dat ik bij de voorselectie van dertig spelers zat", vertelt De Guzman, die de afgelopen week ook nog vreesde dat hij tot de laatste afvallers zou behoren.

"Ja, ik was wel gespannen. Afvallen zat in mijn achterhoofd tot zaterdag. Dat de selectie nu rond is geeft zeker rust."

De 26-jarige De Guzman werd in maart nog genegeerd door bondscoach Louis van Gaal voor het oefenduel met Frankrijk. Hij had toen niet eens een plek in de 33-koppige voorselectie.

"Dat is voor mij een motivatie geweest om alleen maar beter te willen spelen. Ik wist dat er bij Swansea altijd naar me gekeken werd."

"Het was zaak zo fit mogelijk te zijn als de uitnodiging voor de voorbereiding op het WK zou komen. Fit binnenkomen in Hoenderloo en mijn kans grijpen. Blijkbaar is dat aardig gelukt."

Lef tonen

In de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Ghana vormde De Guzman met Nigel de Jong een blok op het middenveld achter Wesley Sneijder. De geboren Canadees kijkt tevreden terug op die samenwerking.

"Het is fijn om met Nigel te spelen. Hij coacht veel. Je kunt hem zien als de aanvoerder van het middenveld. Als ploeg hadden we alleen wel iets meer lef moeten tonen. Meer snelheid in de opbouw, waardoor de bal eerder bij de creatieve mensen voorin komt."